„Otvoreni dani nauke 2018“: Učenici OŠ “Risto Ratković“ predstavili Micro:bit uređaj (video)

Festival „Otvoreni dani nauke 2018“, koji ima za cilj da promoviše značaj nauke i inovacija,  održan je danas u školi „Risto Ratković“, a učenici ove i drugih bjelopoljskih škola imali su priliku da se upoznaju sa načinom upotrebe Micro:bit uređaja, uz pomoću kojeg se može programirati uz igru i zabavu.

Posebnu pažnju izazvao je uređaj koji su uz pomoć Micro:bit-a uradili učenici škole „Risto Ratković“, sa kojim su osvojili drugo mjesto na državnom, a četvrto na međunarodnom takmičenju, što je pokazalo da je škola „Risto Ratković“ korak ispred ostalih kada je riječ o inovacijama i upotrebi Micro:bit uređaja.

Kreativnost, umijeće i inovativnost osnovci ove škole danas su prenosili na drugare, što je prema riječima Dragutina Šćekića, direktora osnovne škole u Risnu i trenera u projektu „Škola za 21. vijek“, i cilj samog projekta.

„Vršnjačka edukacija je nešto čemu težimo, a da je škola „Risto Ratković“ na dobrom putu tog cilja pokazuje i današnji događaj.Ono što projekat „Škole za 21. vijek“ čini specifičnim jeste da se djeca obučavaju da koriste vještine za 21. vijek - kritičko razmišljanje i rješavanje problema, kao i digitalna pismenost, a učenici škole „Risto Ratković“ su se pokazali jako uspješni u tome“, kazao je Šćekić.

Kako je kazao, u budućnosti nam neće biti potreba osnovna znanja programiranja, to će raditi mašine, ali će biti potrebni mladi ljudi koji su sposobni ideje pretoče u djelo, da preuzmu rizik, da se suoče sa problemom i da ga riješe na pravi način, zato je i festival „Otvoreni dani nauke 2018“ tu da promoviše te vjepštine i podstiče nastavnike da ih razvijaju kod djece.

„Na prvi pogled možemo reći da su naša djeca pismena, jer koriste savremenu tehnologiju, ali problem je u tome što ne prilaze kritički sadržaju, tako da postoji potreba da se sve to postavi na prave osnove. Djeca treba da koriste tehnologiju, oni odrastaju uz nju, ali treba da budu svjesni mogućnosti i da shvate da tehnologiju treba da koriste da bi proizvodili novu vrijednost“, kazao je Šćekić, dodajući  da je to i poruka ovogodišnjeg festivala.

Zahvaljujući projektu „Škola za 21. vijek“, koji je pokrenuo  British Council, a prema riječima Šćekića,  izmijenjena je uloga djeteta u učionici.

„Dijete treba da bude centar rada u učionici, a nastavnik zapravo treba da bude samo pomagač, organizator nastave, neko ko usmjerava rad i sa strane posmatra koliko djeca napreduju i pomaže im da u tome budu što bolji“, naveo je on.

Šćekić je istakao da je projekat „Škola za 21. vijek“ vrlo specifičan, jer se radi se o sistemskoj promjeni školskog sistema.

„Predviđeno je da projekat u naredne tri godine obuhvati sve crnogorske škole, tako da će svi učenici biti u prilici da se suoče sa onim što je ova škola već doživjela, a to je upotreba Micro:bit uređaja, odnosno sticanje vještina neophodnih za 21. vijek“, naveo je trener u projektu „Škola za 21. vijek“.

Elza Numanović, učiteljica u OŠ „Risto Ratković“, i danas je pohvalila trud, zalaganje, kao i ideju svojih učenika, koja se već ranije pokazala uspješnom na brojnim takmičenjima, a iskazala je i zadovoljstvo što je upravo škola „Risto Ratković“ odabrana za održavanje festivala „„Otvoreni dani nauke 2018“.

„Drago nam je što smo upravo mi domaćini ove manifestacije, a to je ono što je naša škola i zaslužila nakon ostvarenih rezulatata. Jako smo zadovoljni odzivom i interesovanjem učenika drugih škola za ovaj projekat i nadam se da su naši učenici uspjeli da im prenesu svoja iskustva i znanja, kada je riječ o Micro:bit uređaju“, kazala je Numanović, ističući da škola „Risto Ratković“ može poslužiti kao dobar primjer svim ostalim i to ne samo kada je rijheč o ovom projektu.

Učenik 8. razreda OŠ „Pavle Žižić“, Veličković Matija, danas se prvi put susreo sa Micro:bit uređajem.

„Micro:bit je zaista jako zanimljiv uređaj i danas sam prvi put vidio na koji način zapravo funkcioniše. Ono što su mi kazali drugari iz škole „Risto Ratković“ jeste da zaista ima više namjena i da može čak olakšati i učenje, pa se nadam da će i moja škola uskoro dobiti Micro:bit uređaj, kako bi još bolje naučio da ga koristim“, kazao je Matija.

Đacima bjelopoljskih škola danas je o Micro:bit uređaju govorila i Đina Đerić, učenica 9. Razreda OŠ „Risto Ratković“.

„Sa ovim uređajem prvi put sam se surela prije nekoliko mjeseci, kada je u našoj školi oformljena sekcija za micro:bit. Kroz upotrebu Micro:bit uređaja uče se osnove programiranja, a može biti veoma koristan u nastavi, ali i van nje“, kazala je Đerić, dodajući da su učenici drugih škola bili iznenađeni onim što se može uraditi uz pomoć malog uređaja.

Festival „Otvoreni dani nauke 2018“ organizuje Ministarstvo nauke, a ove godine održava se pod sloganom „Od radoznalosti do inovacija“.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE