Otvoreni dani nauke: Program ,,Razvoj vještina za 21. vijek” sjutra u OŠ ,,Risto Ratković” (video)

Osnovna škola ,,Risto Ratković” sjutra će biti domaćin obilježavanju manifestacije ,,Otvoreni dani nauke”, a učenici ove vaspitno-obrazovne ustanove predstaviće svoju inovaciju ,,Jezička igrica”, u okviru programa ,,Razvoj vještina za 21. vijek”.

U okviru projekta „Škole za 21. vijek“, pobjedom na Nacionalnom takmičenju iz programiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja u Podgorici, učenici ove vaspitno obrazovne ustanove učestvovali su i na regionalnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“, koje je održano u Beogradu, a na kojem su osvojili četvrto mjesto.

Gostujući u emisiji ,,Smartovci”, Radija Bijelo Polje, učenice osmog razreda ove vaspitno obrazovne ustanove, Milica Marković i Katarina Dragović kazale su da uređaj napravljen uz upotrebu  Micro:bit uređaja ima mnogo primjena, ali najviše u nastavi, što im je, kako navode, bio i cilj.

,,Primjena naše jezičke igrice velika je, a najviše koristi učenicima nižih razreda koji sada uče promjenljive riječi. Nailazili smo na dosta prepreka u izradi uređaja, a jedna od njih bila je sve tastere priključiti na jedan Micro:bit, pa smo na takmičenju u Podgorici pošli sa tri Micro:bit-a, ali smo kasnije na regionalnom takmičenju riješili taj problem. Nije bilo lako, ali uz veliku želju sve je moguće postići”, istakla je u emisiji, učenica Katarina Dragović, dodajući da Micro bit ima 25 LE dioda, tastere A i B, i svoje pin kodove.

Učenica Milica Marković, kazala je da se uređaj koristi isključivo za crnogorski jezik i književnost, i dodala, da se kod može modifikovati i koristiti za druge predmete.

,,Na jednoj od radionica Micro:bit sekcije koju smo održavali u školi, dobili smo zadatak da probamo da osmislimo ideju za kod koju bismo prikazali na takmičenju. Imali smo raznih ideja, ali obzirom da su nam mentorke učiteljica i profesorica crnogorskog jezika, odlučili smo da spojimo jedan projekat koji će biti koristan za sve, i ovo je za mene jedno novo iskustvo”, navodi Marković.

Pobjednički tim činilo je troje učenika OŠ ,,Risto Ratković”, Milica Marković, Katarina Dragović i Marko Marković, uz podršku učiteljice Elze Numanović, i nastavniica Milene Kuč i Veselinke Šćekić.

,,Jezička igrica” omogućava brže savladavanje znanja na zanimljiv i kreativan način, a prema riječima Milice i Katarine uređaj je dosta zainteresovao učenike kako njihove škole, tako i ostalih škola sa područja našeg grada.

,,Kada smo primili vijest da smo mi pobjednici u Podgorici veoma smo bili srećni. I drugi projekti u vidu igrice, i oni koji se koriste u humanitarne svrhe bili su dosta zanimljivi”, navela je Milica.

Katarina i Milica naglasile su da je danas veoma značajno korištenje moderne tehnologije, pomoću koje njihovi vršnjaci mogu naučiti dosta korisnih stvari.

Projekat "Škole za 21. vijek" je regionalni program podrške za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi se učenicima omogućilo da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

 

Repriza emisije ,,Smartovci" biće emitovana danas na programu Radija Bijelo Polje od 17:30 časova. 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Darko Braič

Tonska realizacija : Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE