Lokalna uprava inicirala izradu trećeg LAP rodne ravnopravnosti, pred radnom grupom zahtjevan posao (video)

Lokalna uprava inicirala je izradu trećeg Lokalnog akcionog plana rodne ravnopravnosti za naredni četvorogodišnji period, a radna grupa sačinjena od predstavnika Opštine, institucija i civilnog sektora, otpočela je aktivnosti  na izradi ovog značajnog  dokumenta,  kazale su članice radne grupe, Almasa Rizvanović, iz Kancelarije za rodnu ravnopravnosti i Nada Ristanović, iz  NVO ”SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja”, gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje.

Rizvanović je istakla da je bjelopoljska opština prepoznala potrebu unapređivanja rodne ravnopravnosti, pa je među prvima u Crnoj Gori uspostavila institucionalne mehanizme za postizanje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou.

“To su Savjet za rodnu ravnopravnost i Kancelarija za rodnu ravnopravnosti, a donešena je i Odluka o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Ta tri  mehanizma propisana su i  Zakonom o rodnoj ravnopravnosti, kako bi se na adekvatan način rješavali  problemi sa kojima se susreću žene”, naglasila je Rizvanović, podsjećajući da se naša opština može pohvaliti velikim brojem žena na rukovodećim pozocijima.

Novi akcioni plan  sadržaće pet oblasti, a kao prioritet, navedeno je rješavanje svih oblika nasilja kojima su u velikom procentu izložene žene.

Da je naseilje u velikom procentu prisutno i u našoj opštini potvrdila je Ristanović, ilustrujući to činjenicom da je prošle godine, SOS telefon pozvalo više od 274 žena. “U okviru tih poziva bilo je slučajeva da su pojedine žene zvale više od deset puta, a najčešći razlozi su bili prijavljivanje nasilja. Konkretnih i pojedinačnih slučajeva bilo je 110, od kojih je 61 žena tražila pravnu pomoć i podršku, 25 korisnica bilo je zainteresovano za pratnju povjerjivog lica, dok je psihološka pomoć pružena za 24 lica. S obzirom na to da je 2003. godine bilo samo sedam sličnih poziva, navodi nas na zaključak da su žene danas osnažene da prijave nasilje i zatraže institucionalnu zaštitu”, kazala je Ristanović.

 

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

 

 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje