Muzej od početka godine posjetilo više od 1000 gostiju (video)

Brojne aktivnosti koje su zaposleni u Muzeju realizovali proteklih mjeseci rezultirale su većom posjećenošću gostiju, pa je tu ustanovu, od početka godine posjetilo više od 1000 posjetilaca ne samo iz Crne Gore već i iz inostranstva, kazao je Željko Raičević, direktor bjelopoljskog Muzeja. Gostujući u emisiji „Građanima u susret“  Radija Bijelo Polje, Raičević ističe da su gosti bili različitih profila, a nijesu ih zaobilazile ni državne delegacije, pa su imali priliku da ugoste i ambasadora Turske u Crnoj Gori. „Posjete su bile organizovane, školske i pojedinačne, a ugostili smo više od 1000 posjetilaca, koji su željeli da se upoznaju sa istorijatom bjelopoljskog kraja. Iako ne „kuburimo“ sa posjetiocima, trudićemo se da ih ubuduće bude još više“, naglašava Raičević.

Rakočević podsjeća da muzejski fundus broji preko 5.000 različitih predmeta, koji datiraju od praistorije do današnjih dana, a raspoređen je u pet zbirki: arheološka, etnografska, istorijska, numizmatička, umjetnička i Zbirka zaostavštine Rista Ratkovića. Od ukupnog broja predmeta, više od 1.600 predmeta je registrovano kao kulturno dobro.

„U našem Muzeju danas se čuva dio zaostavštine pjesnika, dramskog pisca i prvog crnogorskog romansijera Rista Ratkovića. Zaostavšitnu pisca koju čine rukopisi, pisma, lična dokumenta, isječci iz novina i drugi predmeti iz života i rada Ratkovića, poklonio je 1963. godine njegov lični prijatelj, poznati bjelopoljski pisac Ljubisav Milićević“, podsjeća direktor ove Muzeja.

Gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Rakočević je  kazao i da je u toku snimanje kratkometražnog etno filma, posvećenog zdravicama. „Film je početak realizacije projekta kojim žćelimo da sačuvamo od zaborava blago nematerijalne kulturne baštine sa područja bjelopoljske opštine“, naglašava Rakočević.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Video i foto: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje