Na kafi sa Dobrivojem Stanojevićem - “Jedan dobar stih vrijedi više od cijelog romana”

Književnost je neuhvatljiva, ona leti iznad nas, posmatra nas i smije se svakom našem čitanju, a svaki pokušaj njenog ograničavanja je nemoguć, smatra doktor filoloških nauka i književnik, ali prije svega književni kritičar,  Dobrivoje Stanojević.

Govoreći o književnosti i književnoj kritici, Stanojević je danas u Bijelom Polju istakao da se u svom radu oslanja na Ingarednov stav i da upravo na taj ingardenovski način osvjetljava djela o kojima piše.

“Smisao književne kritike jeste upoznavanje sa nekim djelom, a kako bi Ingarden rekao ispisivanje svog doživljaja djela i pronalaženje onog novog u njemu, jer ako u nekoj knjizi pronađeš i  mrvicu nečeg što je novo to je onda blizu genijalnosti”, pojasnio je Stanojević.

On je danas rekao i da svako ima pravo da piše o nekom djelu, da ga čita i interpretita na svoj način i naglasio da je zahvaljujući Ingardenu zapravo shvatio fundamentalnu pogrešku u načinu proučavanja književnosti.

“Vječito su u školama od nas tražili da otkrijemo temu, a ona ne postoji, postoji samo tematika, jer u književnom delu tema je sve što neko od nas pomisli da je tema. Tražili su i od nas i da odredimo ideju, a zapravo postoji samo idejni svijet. Zato je Ingarednovo stanište veoma dobro jer omogućava da čovjek krene sopstvenim putem, da otkrije samosvojnost, do koje je jako teško stići, da otkrije u čemu smo to prvaci svijeta, jer smo svi u nečemu najbolji”, podvukao je ovaj knjižvni kritičar.

Iako je u jednom svom tekstu prije nekoliko godina napisao da je roman gospodar u kući književnosti, danas kaže da se romanu daje prednost jer je “debeo” i “visok”.

“Mislim da se više metafizike, stvarnosti i istine nalazi u poeziji i da nekada jedan dobar stih vrijedi više od cijelog romana. Roman je moderan jer se u njemu nalaze priče, ali one se nalaze i u poeziji, samo o tome moramo da razmišljamo. On je kao crtani film, tako da što sam stariji mnogo više volim poeziju, a o romanima ne mislim mnogo toga dobrog”, rekao je književni kritičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Za Dobrivoja Stanojevića najbolje knjige su one koje ne razumije, jer one koje su potpuno jasne, kako je zaključio, zapravo zaglupljuju.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE