48. RVP: Značajni književni stvaraoci upotpunili međunarodno pjesničko veče ,,Eno ga, po moru teče Lim“

Značajni književni stvaraoci upotpunili su međunarodno pjesničko veče ,,Eno ga, po moru teče Lim“, koje je organizovano u okviru 48. Ratkovićevih večeri poezije.

Prisutni ljubitelji pisane riječi imali su priliku da čuju stihove na različitim jezicima, što je i dalo veći značaj ovoj manifestaciji.

U okviru večerašnjeg programa predstavili su se iz Crne Gore Lena Ruth Stefanović, Bosne i Hercegovine Ramiz Huremagić, Makedonije Katica Ćulavkova, Dženifer Lin Vilijams (SAD/Škotska) i Nilton Santiago (Peru).

Nakon čitanja stihova na maternjem jeziku, Nilton Santiago je kazao da je veoma srećan što je učesnik ovako značajne manifestacije.

,,Organizacija je odlična, ljudi su divni prema meni. Sobzirom na to da živim u Barseloni gdje ima previše svijetla, uskraćen sam vidjeti zvijezde, ali, napokon u vašem gradu sam ih vidio, i srećan sam. Hvala vam na tome“, istakao je Santiago.

Književnik, kriminolog Ramiz Huremagić iz Bosne i Hercegovine prvi put se predstavio na Ratkovićevim večerima poezije, a kako je kazao za Radio Bijelo Polje, čast mu je što je ove godine dobio tu priliku.

,,Manifestacija poput ove su mogućnosti za pjesnike da sretnu ,,one druge“. Poezija često ostane u koricama, na policama i rijetke su prilike kada pjesnik ima mogućnost da upozna svoje kolege sa drugih krajeva svijeta, tako da je postojanje ovog festivala veliki doprinos tome“, zaključio je Huremagić.

Književnica Lena Ruth Stefanović, kazala je da Ratkovićeve večeri poezije imaju veličinu a to je trajnost od 48 godina, koja je, kako navodi rijetkost ne samo za region, već i za cijeli svijet.

,,Otvorili smo granice, i to odražava stanje naših građana koje je otvoreno i okrenuto novim prijateljstvima. Čuju se stihovi na svim jezicima, i mogu reći da je i ove godine veličanstveno u Bijelom Polju“, istakla je za Radio Bijelo Polje, Ruth Stefanović.

Predstava ,,Hasanaginica“ večeras u Etno selu ,,Vuković

Predstava ,,Hasanaginica" Bjelopoljskog pozorišta, koju je po tekstu Ljubomira Simovića režirao i adaptirao Slobodan Marunović, biće izvedena večeras u Etno selu ,,Vuković“ u 20 časova, u okviru programa 48. Ratkovićevih večeri poezije.

Hasanaginica - narodna balada nastala u 18. vijeku, kasnije je bila inspiracija mnogima da napišu nova djela o tragičnoj sudbini jedne žene, pa tako i dramskim piscima među kojima i Simović, čije je djelo nastalo prije 47 godina, a u predtavi je prikazano u istorijsko - savremenom stilu.

U predstavi igraju: Zoran Vujović, Marija Labudović, Moamer Kasumović, Petar Novaković, Omar Bajramspahić, Slađana Bubanja, Nada Pavićević, Izet Mulabegović, Predrag Vukojević, Vlado Tomović, Jusuf Bajramspahić.

Scenografiju za predstavu potpisuje Abaz Dizdarević, kostimografiju Jelena Perišić, muziku Dragoljub Đuričić, a scenski pokret Ferid Karajica.

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE