Marija Dragnić dobitnica Nagrade RVP za pjesnike do 27 godina

Mlada pjesnikinja Marija Dragnić dobitnica je prve Nagrade Ratkovićeve večeri poezije za pjesnike do 27 godina, odlučio je žiri ovogodišnje pjesničke manifestacije.

Dragnić je prvu nagradu osvojila za rukopis „Konfabulacije“ koji je dobio najveće ocjene petočlanog žirija, koji su činili predsjednik Andrej Nikolaidis, Lena Ruth Stefanović (CG), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska) i Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina).

Kažu da  nagrade ne čine knjige, niti knjige nagrade, već da je pisanje poezije samo po sebi nagrada, a uloga pjesnika jeste da sačuvasakralnost poezije, a mlada Marija, porijeklom Nikšićanka, već uspijeva u tome.

Obrazlažući odluku Lena Ruth Stefanović istakla je da Marija zapravo pisanjem stvara jedan potpuno novi svijet, koji je ponuđen kao alternativa ovom našem.

“Kada uronite u Marijinu zbirku „Konfabulacije“ vi ste ušli u jedan potpuno novi svijet, u svijet krilatih majmuna, crnih prstiju, arhetipskih i balkanskih djedova. Osim sjajne forme, taj neki novi smisao koji je dala, zaista je nešto posebno”, kazala je Ruth Stefanović.

Ona je istakla da su svi pjesnici i pjesnikinje o kojima se danas govorilo naši savremenici, rođeni pošto je rima ostala zaboravljena po antologijama na prašnjavim policama i da stvraju u vrijeme fenomena „slem poezije“.

“Opšte je poznato da je porijeklo poezije-sakralno. I to je upravo to što po meni izdvaja i krasi dobar stih – ta smisaonost, ta sakralnost očuvana u trivijalnom , ta primordijalna moć riječi da stvara i mijenja nas same i čitave svjetove”, zaključila je Ruth Stefanović, čestitajući svim učesnicima konkursa.

Laureatkinja Marija Dragnić zahvalila se žiriju koji je prepoznao njen rad i trud i odlučio da ga nagradi.

“Iskreno, nekako sam priželjkivala ovu nagradu i nadala sam joj se, jer već treći put sam u Bijelom Polju istim povodom. Mnogo sam radila i zaista sam jako srećna i ponosna što sam dobitnica nagrade koja nosi ime velikog pjesnika Rista Ratkovića”, istakla je Dragnić.

Ona je kazala da je njen pjesnički izraz eksperimentalan, kao i da je neobično to što ima čak četiri lirska subjekta, dva muška i dva ženska, koji predstavljaju jedan multiplikovani lik koji se kasnije sliva u jedna glas i jednu priču.  

Drugo mjesto na ovogodišnjem konkursu za pjesnike do 27 godina pripalo je Anđeli Pendić iz Beograda, a treće Arminu Stefanoviću iz Sarajeva.

Program 48. Ratkovićevih večeri poezije biće nastavljan od 16 sati i 30 minuta  u velikoj Sali Centra za kulturu, susretom sa zavičajnim piscem Beširom Ljuškovićem.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE