48. RVP: Smrt, grijeh i usamljenost u “Ademovim suzama” Emine Selimović

Kada nosite prezime Selimović vi ste već dovoljno u svijetu poezije, pjesme i knjige uopšte, a  prošlogodišnja dobitnica Nagrade Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina Emina Selimović svojom knjigom “Ademove suze” već je opravdala svoje prezime.

Mlada Emina iz Zenice danas je u okviru 48. “Ratkovićevih večeri poezije” promovisala zbirku pjesma  za koju je i prošle godine dobila nagradu,  a o ovom ostvarenju danas je govorila i književna kritičarka Ksenija Rakočević.

Ona je kazala da su pjesnici oni među nama koji su najsenzitivniji, najsenzibilniji i najosjetljiviji, a da je dokaz ove tvrdnje upravo Eminina knjiga „Ademove suze“.

“Čitajući neku knjigu poezije moramo znati da pjesnik nikada nije zanimljiv po svojim emocijama, već po tome da li umije da ih izrazi. A u ovoj zibirci vidimo da Emina umije da izrazi svoje emocije, da vlada formom i sadržajem i da je već stilski izgrađena”, kazala je Rakočević.

Govoreći o motivima koji prožimaju ovo djelo, Rakočević je istakla da je smrt osnovni motiv.

“Sam naslov ima jasnu asocijaciju na početak, ali i na kraj, a upravo kraj, odnosno smrt, jeste osnovni motiv ove zbirke. Upravo smrt predstavlja onu granicu koja vrijeme dijeli na ono prije, koje je uvijek pozitivno konitirano i ono poslije koje nosi negativnu konotaciju. Svima nam je poznato da je Adem ili Adam onaj prvi biblijski, praiskonski, za čiji grijeh mi svi ispaštamo, tako i da je grijeh jedan od lajtmotiva Eminine poezije”, pojasnila je književna kritičarka.

Rakočević je napomenula da pored motiva smrti i grijeha, u stiovima mlade Emine možemo naići i na usamljenost, tijelo i mitove.

“Motiv usamljenosti je jako prisutan, pa imao osjećaj da lirski subjekat stoji sam napram svega i svih ostalih. Takođe, njena poezija protakana je mitovima, ponekad i mitomanijom, kao što je pjesma Nerazumijevanje. Veoma zanimljivi  su i oponenti koje Emina unosi u svoje stvaralaštvo, pa tako tranziciju jedan globalni i savremen pojam povezuje sa pojmom Boga, koga poziva na razumijevanje”.

Mlada pjensikinja iz Zenice svojom poezijom je danas poslala jako važnu poruku i to da je sve u životu prolazno.

“Šta god nas u životu zadesi mi možemo pronaći način da se izborimo sa tim, jer nekako sve prođe, a ono što je naša sudbina sigurno će doći do nas, jer je to jedino od čega ne možemo pobjeći”, poručila je Emina.

Ona je naglasila da se njena nagrađena knjiga “Ademove suze” suprostavlja onom kulturološkom - da muškarci ne plaču.

“A oni zapravo mnogo plaču i dokaz za to je prvi čovjek na zemlji koji kada je protjeran iz raja prvo zaplakao. Njegove suze su bile katarzične, a sa psihološkog aspekta smatram da su i moje pjesme katarzične, jer sve što sam proživjela i doživjela pretočila sam u poeziju i oslobodila ga se”, podvukla je Emina.

Zbirka pjesama “Ademove suze” je njena druga knjiga, a ono što je povezuje sa prvom „Genocid u Crazy Horseu „ jeste tema smrti, jer su obje obilježene smrću - jedna smrću njenog oca, a druga prefosora zahavljujući kojem je i počela da piše.

Stihove iz knjige "Ademove suze" govorili su glumci Jusuf Bajramspahić i Dragiša Simović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Drako Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE