Bogavac: Vjerujem da će izrađeni Predlog praktične politike dovesti do veće participacije građana

Predlog praktične politike u procesu unapređenja stepena donošenja odluka građana na lokalnom nivou, nastao kao rezultat projekta “Građani za bolju lokalnu zajednicu”, ima za cilj da obezbijedi veći nivo uključenosti građana u proces kreiranja politika na lokalnom nivou, saopštio je na današnjoj konferenciji jedan od autora ovog dokumenta profesor Radivoje Bogavac.

Profesor Bogavac podsjetio je danas da je nevladina organizacija “Novi poredak”, na čijem je on čelu, prije nekoliko mjeseci uz podršku Centra za demokratsku tranziciju( CDT) iz Podgorice i pokrenula projekat “Građani za bolju lokalnu zajednicu” kako bi građane informisali o funkcionisanju lokalne uprave i važnosti njihove participacije u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, ali i utvrdili stepen odgovornosti, profesionalnalnosti i posvećenosti lokalnih odbornika prije i poslije izbora.

“Kao krajnji proizvod tog projekta nastao je ovaj Predlog praktične politike u procesu unapređenja stepena donošenja odluka građana na lokalnom nivou, koji smo na osnovu problema i predloga rješenja koje su iznijeli građani i predstavnici političkih partija, a uz pomoć eksperata za lokalne javne politike, sačinili koleginica Mirza Mehović i ja. Analizirali smo postojeće mehanizme participacije, čije je neefikasna upotreba dovela do apstinencije kako građana, tako i opozicionih političkih partija i dali smo predloge modifikacije za bolje funkcionisanje tih mehanizama”, objasnio je profesor Bogavac.

On je istakao da se izradom ovog dokumenta želi dodatno podstaći lokalna samouprava da unaprijedi aspekt participativne demokratije i na taj način ujedno postigne i kvalitetnije implementiranje potreba građana u formi insititucionalizovanih politika.

Bogavac je podvukao i da su prilikom izrade ovog dokumenta analizirani zakonski i podzakonski akti.

“Predlog praktične politike u procesu unapređenja stepena donošenja odluka građana na lokalnom nivou u potpunosti se oslanja na institucionalni okvir, odnosno u skladu je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, Statutom opštine Bijelo Polje i Poslovnikom o radu Skupštine opštine”, naveo je on.

Iako se ovim projektom i samim dokumentom ne može riješiti problem ne uključivanja građana u donošenje odluka na lokalnom nivou, profesor Bogavac vjeruje da upravo on može biti kamen temeljac za stvaranje aktivnijih građana, a kako je naveo “samo ustanovljenjem zajedničkih platformi djelovanja političkih subjekata i NVO sektora, zasnovanim na jakim akcionim agendama, može se povećati nivo participacije građana u kreiranju lokalnih javnih politika”.

Na završenoj prezentaciji predsjednik NVO “Novi poredak” podsjetio je da je projekat “Građani za bolju lokalnu zajednicu” realizovan  kroz više faza.

“Sproveli smo akciju javnih info punktova, interesovanje građana bilo je iznenađujuće veliko i svi oni su imali priliku i da u pisanoj formi iznesu probleme, sugestije i pitanja koja smatraju važnim. Takođe, održani su i sastanci sa predstavnicma političkih partija, gdje su oni izložili svoje političke programe, a ukazali i na probleme koje vide kao ključne i koji najviše pogađaju građane Bijelog Polja, dok su dvije javne debate bile važne za iznošenje planova  sa načinima odgovaranja na evidentirane problem”, kazao je profesor Bogavac, dodajući da je sve to zapravo rezultiralo Predlogom praktične politike u procesu unapređenja stepena donošenja odluka građana na lokalnom nivou.

Projekat “Građani za bolju lokalnu zajednicu”  finansiran je od strane Evropske unije, realizovala  ga je NVO “Novi poredak” kao partner Centra za demokratsku tranziciju( CDT) iz Podgorice, a u okviru projekta “ACTION SEE”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE