Dobrom saradnjom policije i škola do veće bezbjednosti đaka (video)

Područna jedinica policije u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, preduzeće određene mjere i aktivnosti kako bi se tokom školske godine podigao stepen bezbjednosti učenika na najviši mogući nivo.

Gostujući u „Otvorenom studiju“ Radija Bijelo Polje, Dalibor Jeremić, zamjenika komandira stanice policije, Dejan Bogavac, inspektor za suzbijanje maloljetničke delikvencije, Miloš Marić, direktor Srednje elektro-ekonomske škole i Dijana Kovačević, pedagog u osnovnoj školi „Vladislav Sl. Ribnikar“, istakli su međusobnu dobru saradnju kako bi se povećala bezbjednost učenika u školama i van nje i prevenirale bolesti zavisnosti i svi oblici vršnjačkog nasilja.

„Pažnja naših službenika biće usmjerena na bezbjednost đaka prvaka i njihov bezbjedan dolazak od kuće do škole i obratno. S tim u vezi, u blizini svih osnovnih škola u užem gradskom jezgru biće raspoređeni policijski službenici za kontrolu i regulisanje saobraćaja, koji će brinuti za bezbjednost djece učesnika u saobraćaju. Osim toga, angažovaće se i drugi policijski službenici zaduženi za javni red i mir, koji će za vrijeme izvođenja nastavce, velikih odmora i smjena učenika preventivno obilaziti škole, školska dvorišta i druga mjesta na kojima se okupljaju djeca školskog uzrasta“, kazao je Jeremić.

Bezbjednosna situacija u školama i školskim dovoriština na teritoriji bjelopoljske opštine je dobra, a u prethodnom periodu nije bilo težeg narušavanja javnog reda i mira, niti teških krivičnih djela i drugih kažnjivih radnji koje bi izazvale pažnju i uznemirenost građana, kazao je Dejan Bogavac.

„Kada je riječ o vršnjačkom nasilju ni naša opština nije imuna na tu pojavu, ali ne u tolikom obimu kao u drugim sredinama. Tokom prošle godine 3 maloljetna lica su izvršila krivična djela sa teškim tjelesnim povredama, jedno lice je izvršilo krivično djelo sa lakšim tjelesnim povredama a u svim slučajevima oštećena lica bili su maloljetnici“, kazao je Bogavac, ističući dobru saradnju i komunikaciju sa direktorima i pedagozima svih, a posebno gradskih osnovnih i srednjih škola.

Saradnjom sa policijom zadovoljan je i direktor Srednje elektro-ekonomske škole Miloš Marić. 

„Saradnja počinje zajedničkim sastankom na kome se evidentiraju eventualni problemi i pronalaze  najbolja rješenja da bi naši učenici bili zadovoljni a roditelji sigurni u pogledu bezbjednosti svoje djece. Policajac u lokalnoj zajednici, školski policajac i noćni čuvari,  doprinosili su ne samo bezbjednost djece i zaposlenih  već i čuvanju školskih objekata, tako da niko sa strane ne može da uđe u zgradu škole“, podsjeća Marić.

Dijana Kovačević je kazala i da službenici policije na početku svake školske godine drže časove prvačićima o bezbjednosti u saobraćaju i mjerema opreza. 

„Kad organizujemo ekskurzije i škole u prirodi, takođe vrše alko-testove vozača, kontrolišu tehničku ispravnost autobusa a sve u cilju veče bezbjednosti naših đaka. Međutim, voljeli bi da bude pojačana kontrola u noćnim časovima kada se narušava red u školskom dvorištu“, naglašava Kovačević.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Realizator: Dalibor Rakočević

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.