Marko Pogačar ovogodišnji laureat nagrade “Risto Ratković”

Hrvatski pjesnik Marko Pogačar ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne književne nagrade “Risto Ratković”, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije", koja će se od 3. do 5. septembra po 48. put održati u Bijelom Polju.

U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je ako ne jedina, ona najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine  za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je “Zemlja, zemlja” Marka Pogačara.

Kako je na današnjoj konferenciji saopštio predsjednik ovogodišnjeg žirija,  Andrej Nikolaidis, kosmopolitski duh i duboki filozofski uvidi izdvojili su  Marka Pogačara.

“Marko Pogačar je jedan od najvažnijih stvaralaca postjugoslovenske književnosti. Predanost poeziji, vanserijska vještina u jeziku i filozofski duh karatkerišu cijeli opus Marka Pogačara, pa tako i ovu knjigu “Zemlja, zemlja” i zaista je zaslužio ovu nagradu”, kazao je Nikolaidis.

Obrazlažući odluku, Nikoladis je istakao da je žiri ove godine imao jako težak zadatak i da je pristiglo mnogo izvrsnih knjiga.

“Zaista je bilo teško odabrati najboljeg i nijanse su odlučile dobitnika. U tom najužem izboru našao se i Hadžem Hajdarević “Kiša rujanka ušiva rasute nerve”, Monika Herceg “Početne koordinate”, Dejan Ilić “Dolina pistos” i Miroslav MIćanović “Obrt za pranje perja”. Sve su to sjajni književnici i odlična djela, ali ipak članovi žirija i ja vjerujemo da smo donijeli najbolju odluku”, kazao je Nikolaidis.

Iako nije želio da saopšti ime dobitnika nagrade u konkurenciji pjesnika do 27 godina, Nikolaidis je saopštio da su nakon glasanja on,  članovi žirija Lena Ruth Stefanović (CG), Dobrivoje Stanojević (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska) i Nedžad Ibrahimović (Bosna i Hercegovina)  odličili da u najuži izbor uđu pjesme koje su pristigle pod šiframa: Ppm 177, Jun, malaslova, Weronica Franco, Sent i Lucy Show.

Laureatu Marku Pogačaru nagrada će biti dodijeljena 5. septembra , odnosno poslednje večeri festivala, a kako je danas najavio direktor JU RVP Kemal Musić, program 48. Ratkovićevih večeri poezije specifičan je i drugačiji u odnosu na prethodne godine.

“Ratkovićeve večeri poezije su jedna od najznačajnih pjesničkih manifestacija, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i mnogo šire i potrudili smo se da ove godine bude prava internacionalna manifestacija. Za tri dana trajanja manifestacije imaćemo oko 30 dešavanja, na više lokacija u Bijelom Polju, a ono na šta smo posebno ponosni jeste Almanah Ratkovićevih večeri poezije,  koji zapravo predstavlja presjek svjetskog pjesništva, jer su se u njemu našli pjesnici iz raznih država, čije su pjesma objavljene na crnogorskog, engleskom i njihovom maternjem jeziku”, saopštio je Musić.

Ono što je, prema riječima Musića, takođe novina jeste i program koji nosi naziv “Kafa se piscem”, tako da će sva tri dana ljubitelji  književnsosti imati priliku da upoznaju sjajne književnike.

“Razgovori će se održavati u kafe baru “Klik”, od 10 časova, a razgovore sa piscima Božom Koprivicom, Sinanom Gudževićem i Dobrivojem Stanojeviće vodiće novinar Vanja Kovačević”, rekao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Svakako jedan od važnijih segmanata festivala jesu međunarodne pjesničke večeri, koje će se ove godine održati pod nazivom ”Eno ga, po moru teče Lim”, a u okviru kojih će se, kako je danas najavila članica Savjeta RVP Tanja Bakić, predstaviti 20 pjesnika.

“Sagledali smo sve ono što je najaktuelnije na području svjetske književne scene i na osnovu toga formirali listu pjesnika koji će se predstaviti u okviru tri pjesničke večeri. Pored svjetskih književnika, dio 48. RVP bće i najatraktivnija pjesnička imena regiona”, navela je Bakić.

Centralna pjesnička figura ovogodišnjeg festivala je Don Paterson, jedan od najznačajnijih pjesnika u Evropi, a na 48.  Ratkovićevim večerima  poezije biće predstavljena i njegova knjiga “Lako prizemljenje” (Landing Light) i to je prvi prevod ove knjige u regionu.

“Knjiga poezije  koju ćemo promovisati objavljena je 2003. godine, a za nju je Paterson dobio dvije nagrade -Whitbread Poetry i T. S. Eliot. Radi se o jednoj hermetičnoj, zatvorenoj poeziji, metatekstualnoj, koja i nudi dosta aluzija. Iz opravdanih razloga Don Paterson neće moći da dođe na naš festival, tako da će o knjizi  “Lako prizemljenje” govoriti škotski pjesnici Piter MkKeri i Geri Kembridž”, kazala je Bakić, podsjetivši da je  Paterson u Velikoj Britaniji dobio sve najznačajnije pjesničke nagrade.

48. Ratkovićeve večeri poezije počinju u ponedjeljak, 3. septembra i to sajmom knjiga u Kući Rista Ratkovića, a svečano otvaranje zakazano je za 20 časova u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE