Književno stvaralaštvo Šefke Begović Ličina predstavljeno u Bijelom Polju

Književno stvaralaštvo Šefke Begović Ličina, rođene Bjelopoljke, u organizaciji Narodne biblioteke Bijelo Polje, predstavljeno je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Ljubav prema peru književnica gaji još iz perioda školskih dana, kada je kao učenica na takmičenjima za svoje literarne radove osvajala prve nagrade.

,,Iako sam se kao sedmogodišnja djevojčica odselila iz rodnog mjesta, nit koja me vezivala za rodni kraj svih proteklih godina nikada nije prekinuta. Osjetivši mirise ovog neba, večeras se osjećam Bjelopoljkom koja odavde nikada nije odlazila“, kazala je književnica, Šefka Begović Ličina, izražavajući zahvalnost svim prisutnim zemljacima koji su joj uvijek pružali podršku.

Ona je istakla da je u svojim djelima pokušala sačuvati običaje svojih predaka, a kako ističe, želi i da prikaže visoko moralnu Bošnjačku ženu, koja će biti primjer veličine budućim generacijama.

Šefka, i njen brat Džavid Begović, magistar tehničkih nauka, 2012. godine objavili su prvi Sandžački rječnik sa 10 hiljada riječi, tri hiljade fraza i 11 hiljada primjera.

Jedno od Šefkinih djela ,,Niska od merdžana“ zbirka je sandžačkih priča inspirisana istinitim događajima koji govore o sudbini žene sa tih prostora. Roman ,,Brezđetka“ njeno je peto djelo, gdje na slikovit način opisuje sudbine Pešterskih i Bihorskih žena. Pored pomenutih, Begović Ličina objavila je i djela ,,Vrisak krvi“, ,,Fahrudinov zagrljaj“ Zbirka humoreski i Zbirka sandžačkih sevdalinki “Sudbinom ponovo rođena“ ,,Miris Đula“ ,,Duša u leptiru" i ,,Đulizara“.

Odlomke iz nove knjige ,,Đulizara“ kazivao je glumac bjelopoljskog pozorišta Izet Mulabegović, dok su recenzije ostalih djela čitali Šejla Hoti i Kenan Idrizović. Tokom večeri prisutni su uživali u izvedbi učenice Škoel za osnovno muzičko obrazovanje Sare Kurgaš.

Begović Ličina trenutno piše kolumne za nekoliko magazina i portala iz regiona i svijeta, a promocije njenih djela do sada su održane u Švajcarskoj, Luksemburgu, Belgiji, Turskoj kao i mnogim gradovima širom regiona i svijeta.

Šefka Begović Ličina rođena je 1949. godine u Bijelom Polju (Rasovo). Od svoje sedme godine živi u Novom Pazaru gdje je po završetku srednje, i više Ekonomske škole zasnovala svoju porodicu. 

Autorka i foto: Eldina Bećirović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE