Kadić: Od početka godine u Hitnoj službi obavili smo preko 14 hiljada pregleda

Skoro da nema dana da u bjelopoljskoj Hitnoj službi pomoć ljekara ne zatraži od 60 do 80 sugrađana  a među njima  je najviše  srčanih bolesnika i osoba koji pate od respiratornih bolesti, kazao je dr Besim Kadić, specijalista opšte medicine i rukovodilac Hitne pomoći. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on kaže da se takav trend nastavlja a povećan obim posla očekuju i tokom septembra.

“Ako uzmemo brojku od četrnaest po hiljada pregleda u ambulanti od početka godine i oko 1.400 na terenu, onda  s pravom mogu da kažem da naša služba nije mirovala već je bila u mobilnom stanju tokom ovih mjeseci.  Bilo je dana kada smo imali i do 90 intervencija dnevno i par kućnih posjeta kao i da završimo dan sa 100 pregleda. U pitanju su bile vanredne situacije, ali sve to povezujemo i sa vremenskim prilikama koje su vladale tokom ljeta. Dosta je bilo asmatičara a često smo intervenisali i u slučajevima alergijskih reakcija koje su nastupale zbog ujeda insekata ili zmija. Trenutno je povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama, odnosno “ virusom putnika”, kako ga često zovemo, a simptomi su skoro uvijek isti, dijareja, povraćanje i mučnina”, ističe Kadić.

On kaže i da bi u Hitnoj službi bilo manje posla, ako bi se građani u slučaju manjih zdravstvenih tegoba obraćali svom izabranom doktoru. “Pacijenti u većini slučajeva ne mogu da razluče šta je hitno, pa se dešavalo da odemo na udaljena mjesta zbog zdravstvenih tegoba koje ne zahtijevaju hitnu pomoć, već koja su mogla da budu tretirana terapijom antibiotika, a koju pacijent po prethodnoj preporuci ljekara nije uzimao. To nas malo remeti, jer kad ode ekipa na teren Hitna ostaje nezbrinuta, a intervenišući onamo gdje situacija nije ozbiljna, može da se zakasni tamo gdje je život ugrožen. Srećom je Urgentni blok pored nas pa ono što ne možemo da prihvatimo tog trena, zbrinjavaju oni“, kazao je Kadić.

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija:Milan Knežević

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.