Izlaz iz pakla narkomanije postoji a Reto centar je kuća nade i spasa (video)

Izlaz iz začaranog svijeta narkomanije i pakla u koji vode psihoaktivne supstance uvijek postoji, i mi smo tu da pokažemo da se može živjeti smisleno, ispunjeno i zdravo, kazali su volonteri podgoričkog Reto centra, koji se bavi liječenjem i rehabilitacijom zavisnosti od droga, alkohola i tableta.

Gostujući u Otvorenom studiju, Radija Bijelo Polje, bivši zavisnici, Slaven Benzon, Danijela Grubović i Novak Lašić govorili su o Reto centru osnovanom u Podgorici 2007. godine, ciljevima i načinu funkcionisanja, ali i o razlozima zbog kojih su oni posegnuli za drogom i kako su uspjeli da se iščupaju iz čeljusti narkomanije.

Podsjetili su da je Reto centar samofinansirajuća nevladina organizacija, osnovana je 2007. godine u Lazinama kod Danilovgrada, u cilju rehabilitacije zavisnika i pružanja druge vrste pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna.

“Svi koji trenutno rade u Centru su osobe koje su prošle program izlječenja od bolesti zavisnosti i sada žele pomoći drugima koji imaju slične probleme. U našoj kući može da boravi do 25 korisnika, a trenutno ih je 15 koji žele pomoći sebi i spasiti se od od zla koje se zove narkomanija. Boravak u našoj zajednici je besplatan, a finansiramo se prikupljajući i prodajući stare stvari, ali i radeći različite poslove kod ljudi koji nas angažuju U Reto centru  se ostaje najviše do dvije godine, jer je praksa pokazala da je toliko vremena potrebno  da se kroz razne vidove okupaciono-radne terapije  zavisnici izliječe i  vrate  normalnom životu”, kazao je Slaven Benzon, bivši zavisnik, koji je već godinama “čist” i koji želi da pomogne drugima, kao što su i drugi pomogli njemu u Reto centru u Splitu.

“Cilj  našeg dolaska  u Bijelo Polje je da pokušamo motivirati ljude na dalje liječenje poslije zamjenskih terapija. Želimo da pokažemo da smo prošli metadonsku terapiju i da izlaz postoji. Da se može živjet smisleno, ispunjeno i zdravo bez nekakvih zamjenskih supstanci. Mi smo danas sasvim drugi ljudi, imamo porodice i živimo novim, kvalitetnijim životom” ističe  Benzon i dodaje da u Reto  centru nema medikamenata, tableta, cigareta,i drugih opijata, te da osobe koje su   na odvikavanju uvijek  imaju  podršku ostalih članova centra.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i video: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.