Musić: Sve je spremno za dvanaesti džez festival (video)

U Bijelom Polju će 29. i 30. juna biti održan XII  White field jazz festival, na kojem će nastupiti  značajna muzička imena ne samo iz Crne Gore već i iz drugih država, kazao je Kemal Musić, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, gostujući u Otvorenom studiju Radija Bijelo Polje.

“Sve je spremno da ova džezerska svetkovina otpočne, i ove godine će se, ukoliko nam vremenske prilike biti održan u gradskom parku. Od prošle godine džez festival ima jednu novu, isključivo džezersku i bluzersku koncepciju. Naime, od osnivanja festivala 2006. da bismo privukli publiku koja nije baš naklonjena ovoj muzici, što nije slučaj samo u Bijelom Polju, praktikovali smo da ugostimo po jednu rok grupu koje su obilježile 70-te i 80-te godine, pa smo imali priliku da ovdje čujemo Leb i sol, JU grupu, Zabranjeno pušenje, Dragoljuba Djuričića i druge poznate rok-grupe iz regiona. Bilo je tu i svjetski poznatih imena poput Inkognita iz Britanije, ali smo od prošle godine, u cilju afirmacije džez muzike i slanja jedne kulturne slike iz Bijelog Polja, napravili koncepcijski drugačiji festival od svih prethodnih, prilagođavajući tome i ambijent, s obzirom da džez muzika ne zahtijeva otvorene prostore i trgove, već se radi o klupskoj muzici. Zbog toga se prošlogodišnji festival održavao u  Parku pjesnika a ove će u gradskom parku”, kaže Musić.

Prije zvaničnog otvaranja festivala, u Kući Rista Ratkovića biće otvorena izložba Kaliope Austrija- žene u društvu, nauci, kulturi, a dva sata kasnije, nastupom Gradskog hora, počeće ova džez svetkovina. Prve večeri nastupiće još i “M$M Piano end Vocal duo i Akustična terapija iz Bijelog Polja, novosadski duo Đorđe Obradović-Andreja Hristić i muzička diva Beti Đorđević i Trio iz Beograda.

Drugog dana festivala, bjelopoljskoj publici predstaviće se Sara Jovović kvartet iz Podgorice, Month of Sundays iz Austrije, Slađana Raičević Ishijazz sekstet iz Podgorice i Ekaterina Cvetikova iz Rusije i Šule Jovović iz Podgorice.

Festival će biti održan u gradskom parku a u slučaju kiše u Centru za kulturu.

 

AUDIO SNIMAK

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video i foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.