Set mjera za smanjenje zagađenosti vazduha upućen Skupštini na usvajanje

Savjet za zaštitu životne sredine održao je juče sjednicu na kojoj su predložene mjere i preporuke za smanjenje zagađenosti vazduha, koje će biti upućene Skupštini opštine Bijelo Polje na usvajanje.

Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavala Suada Zoronjić, konstatovano je da je na teritoriji opštine Bijelo Polje, u proteklom periodu, u zimskim mjesecima, u grejnoj sezoni, bio izražen visoki indeks zagađenosti vazduha PM10 i PM 2,5 čestica.

U tom pravcu, a radi poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine, Savjet je predlažio sljedeće mjere i preporuke koje treba da lokalni parlament usvoji i uputi prema Vladi Crne Gore:            

-Subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelog Polja za grejnu sezonu;

-Subvencioniranje ugradnje solarinih panela za građane opštine Bijelo Polje;

-Subvencioniranje ugradnje filtera za pročiščavanje vazduha na izvorištu ložišta;

-Donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa “Projekta toplifikacije Bijelog Polja”, u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao dugoročna mjera;

-Otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju.

Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta Demir Mulić, Mujo Mahmutović, Elsan Trubljanin, Mevluda Ćatović, kao i sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović, sekretarka Skupštine Ajsela Pačariz i predstavnik nevladine organizacije „Bjelopoljski demokratski centar“ Zdravko Janjušević.

Savjet je jednoglasno usvojio Inicijativu za usvajanje hitnih mejra za smanjenje zagađenja vazduha, koju je podnijela nevladina organizacije „Bjelopoljski demokratski centar“.

U narednom periodu je potrebno, naveli su iz Savjeta za zaštitu životne sredine, ažurirati Katastar potencijalih zagađivača vazduha na području užeg jezgra grada, kao i da nadležni organ Opštine dostavlja Informacije po pitanju kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Izvor:bijelopolje.co.me

Tekst objavila: Sanja Dulović