Dr Kučević: Protekle sedmice u bjelopoljskom Domu zdravlja vakcinisano više od 130 mališana MMR vakcinom, roditelji ozbiljno shvatili preporuke ljekara (video)

U bjelopoljskom Domu zdravlja poslednjih dana povećan je broj vakcinisane djece MMR vakcinom, pa je samo tokom prošle sedmice, vakcinu primilo 132 mališana, više nego što je ukupno vakcinisano djece u poslednjih nekoliko mjeseci, kazala je pedijatrica, dr Maida Kučević.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje Kučević je kazala, da ih raduje što su roditelji na pravi način shvatili preporuke i savjete ljekara da vakcinacijom zaštite  svoje dijete od opasne zarazne bolesti kao što su morbili.

„Kako se pojavilo u Srbiji 12 slučajeva morbila, sa dvije hospitalizacije, i kako mediji obavještavaju o zaista ozbiljnoj situaciji i prijetnji, o veoma teškoj i zaraznoj bolesti za njihovu djecu, roditelji su se malo osvijestili. U poslednjih deset dana je primjetna gužva u Dječjem dispanzeru Doma zdravlja, roditelji zovu telefonom, zakazuju da dođu, da ih što prije primimo da vakcinišu svoju djecu. Protekle sedmice vakcinisali smo 132 djece , što je  dobro i čime smo zadovoljni, u odnosu na sve prethodne mjesece kada je taj odaziv bio mnogo manji. Dakle, ipak  strah od pojave morbila i mogućnost da se epidemija proširi i na našu državu je realan i postoji, tako da su roditelji, što mi je jako drago, svjesni toga, prihvatili su to sa velikom ozbiljnošću, i dovode djecu na svaki naš poziv, osim u slučajevima kada su njihova djeca bolesna i kada je opravdan nedolazak“, ističe dr Kučević.

Ona je podsjetila da je u bjelopoljskoj opštini godinama unazad bio visok procenat imunizovane djece MMR vakcinom, čak 95 posto, ali da je pojavom korona virusa taj procenat dosta niži, jer su zbog straha od korona infekcije, roditelji rjeđe dovodili djecu na vakcinaciju.

„Kada su u pitanju djeca koja su napunila dvije godine života, ovu vakcinu je primlo njih 56,10 odsto, sa tri godine života taj procenat raste na 77,52, sa četiri godine  87,65 odsto, sa pet godina  94.40,  sa šest godina, kada djeca polaze u školu, obuhvat imunizacijom je 95,38 odsto, dok je vakcinisane djece  u prvom razredu osnovne škole  97,20 posto, što je izuzetno visok procenat,“ poručila je dr Kučević.

 

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Video prenos: Ljilja Brajković

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE