Obilježena 17. godišnjica željezničke nesreće na Bioču (video)

Polaganjem vijenaca na spomen obilježje u gradskom parku danas je u Bijelom Polju obilježena  sedamnaesta godišnjica tragedije na Bioču, u kojoj je poginulo 47 putnika, a povrijeđeno više od dvije stotine.

Porodice nastradalih, preživjeli putnici, delegacija Opštine i brojni sugrađani odali su još jednom počast žrtvama najteže željezničke nesreće u Crnoj Gori.

Vesko Vlahović iz NVU “Voz neprebola – Bioče 2006” kazao je da obilježavanjem 17 godina od tragedije, Bijelo Polje još jednom pokazuje svoju humanu stranu.

“Danas obilježavamo 17 godina od tragedija, uz istu poruku – da ono što se desilo ne smije da se zaboravi, ali, još važnije, ni da se ponovi”, poručio je Vlahović.

 Predsjednik NVU „Voz nepredbola – Bioče 2006“, Goran Vojinović, poručio je da se te 2006. godine nije dogodila nesreća, nego zločin.

“I prije, a i poslije nesreće, opredjeljuju se iz budžeta značajna sredstva za renoviranje pruge i vozova, ali ovlašćeni ih preusmjeravaju u druge svrhe. Isti taj menadžment, grupacija privilegovanih ljudi, ignorisala je sve ono što je, četiri godine prije događaja na Bioču, dolazilo kao preporuka od Željeznice, tadašnje zajedničke države Crne Gore i Srbije, a to je da pruga i vozovi koje posjeduje Crna Gora nijesu podobni za saobaćaj, ali je neko olako preko toga prešao. I tri mjeseca prije tog događaja konstatovano je prekomjerno oštećenje šine baš na mjestu gdje je voz iskliznuo. Ko je to ignorisao i zlouportrijebio službeni položaj, nije na nama da sudimo, već na Specijalnom državnom tužilaštvu, jer je 23. januara 2006. godine taj isti menadžment pustio i stavio  u saobraćaj neispravan voz”, kazao je, između ostalog, Vojinović.

On je pozvao poslanike u Skupštini Crne Gore da pokrenu parlamentarnu istragu o navodima koje iz NVU “Voz neprebola – Bioče 2006” ponavljaju punih 17 godina.

“Izgubili smo povjerenje u tužilaštvo, pravosuđe, Vladu, zato pozivam šefove poslaničkih klubova da pokrenu parlamentarnu istragu o ovim navodima, da otvore tajna dosijea Agencije za nacionalnu bezbjednost, policije, ministarstava saobraćaja i finansija, kako bi se konačno došlo do istine o zločinu na Bioču”, poručio je Vojinović.

Rodbina stradalih i brojni predstavnici Opštine obišli su danas i spomen obilježje bugarskih đaka, a sjutra će zajedno posjetiti spomen  obilježje na Bioču.

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić