VI REFESTICON: O životu srednjevjekovnih vladarki večeras govorili Miljić i Šestović

U okviru VI Regionalonog festivala fantastične književnosti REFESTICON večeras je u Muzeju Bijelo Polje održan panel na temu “Trium reginarum – tri vladarke – jedna sudbina”.

O životu, duhu vremena, kulturi, međunarodnim odnosima vladarki i žena iz srednjeg vijeka – Mari Crnojević, Katarini Kosači i Milici Hrebeljanović, koje su dale pečat vremenu u kojem su vladale večeras su govorili professor istorije i knjiživnosti Marijan Mašo Miljić I professor istorije Boban Šestović.
Šestović je večeras pokušao da prikaže vremenski opseg od skoro 200 godina, kao I da svi posjetiocima otkrije i one istorijske podatke o vldarkama, koji im do tada nijesu bili poznati.

“Mara Crnojević je bila kćerka Stjepana Vukčića Kosače, i žena vladara koji je u istoriji ostavio najdublji trag u trećoj crnogorskoj dinastiji – Crnojevića, žena Ivana Crnojevića”, naveo je Šestović.
On je istakao da malo ko zna da su Mara Crnojević i Katarina Kosača bile polusestre.
“Katarina Kosača je vladarka rođena malo ranije nego Mara Crnojević, a otac im je bio moćan bosanski vladar Stjepan Vukčić Kosača. Katarina je bila žena bosanskog vladara iz moćne kraljevske porodice Tomaševića, tačnije žena Stjepana Tomaša Tvrtkovića”. 
Ipak, kako je Šestović rekao najveći dio materijala koji imamo o istoriji jeste o vladavini knjeginje Milice Hrebeljanović – odnosno taj manje poznati dio dok je bila savladarka svome mužu knezu Lazaru, i možda više poznatiji dio kada je samsotalno vladala do punoljetstva svojih sinova Stefana i Vuka. 
“Neću pogriješiuti ako kažem da je u tom državničkom smislu najznačajnija bila knjeginja Milica, jer upravo u tom periodu kao vladarka imala je prvi nalet Osmanlija, jer je to prva teriotorija do koje su došli i trebala je sačuvati nezavisnst, odnosno potpisati i sklopiti vazalstvo sa moćnim Ugarima sa sjevera i Otomanskim carstvom koje dolazi sa istoka”, pojasnio je profesor.
On je naglasio da su u periodu njihove vladavine uspostavljeni prvi i rodbinski odnosi.
“Cijeli taj region povezivali su i rodbinski odnosi Nemanjića, Kotromanića, Kosača odnosno Vukovića,zato ću objasniti kako su se nasleđivali, pogotovo u susjednoj Bosni i Hercegovini”.
Profesor istorije i književnosti Marijan Mašo Miljić najveći dio svog izlaganja posvetio je crnogorskoj Vladarki Mari Crnojević, ženi Ivana Crnojevića.
“Majka je trojice posljednjih vladara pred gubitak državne samostalnosti i dolaska Osmanlija na ovim prostorima. Posebno je važan period kada je sa svojim mužem i članovima porodice morala da napusti Crnu Goru tj. Zetu i svoje utočište nepune dvije godine nađe u susjednoj Italiji”, ispričao je večeras Miljić.
Program VI Regionalnog festival fantastične književnosti REFESTICON 2018 nastaviće se sjutra, kada će od 10 sati i 30 minuta početi promocije književnika i njihovih romana, dok će centralni događaj - uručenje nagrade Zlatni zmaj početi u 20 sati.


Autorke: Sanja Čujović i Eldina Idrizović
Foto: Sanida Kajević


This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.