Projektom ,,Nova radna mjesta za ravnopravnost” do veće zapošljivosti OSI

Press konferencija povodom realizacije projekta,, Nova radna mjesta za ravnopravnost”, čiji je nosilac DOO ,,Pro Mobil“ iz Bijelog Polja, održana je petog juna u Plavu.

Projekat koji ima za cilj zapošljavanje osoba sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, sprovodi se u Bijelom Polju i Plavu.

Ispred nosioca projekta, Branka Prebiračević je kazala da će tokom 12 mjeseci koliko je predviđena realizacija, kroz kontinuiranu i osmišljenu kampanju doprinijeti destigmatizaciji lica sa invaliditetom.

,,Posebni ciljevi projekta su otvaranje novih radnih mjesta za OSI i njihovo opremanje, osposobljavanje i sticanje nove kvalifikacije za zapošljavanje na novim radnim mjestima, ali i uticaj na javno mišljenje,  o mogućnostima OSI, prvenstveno kod poslodavaca, i promocija subvencija za njihovo zapošljavanje“, ističe Prebiračević.

Direktna ciljna grupa su nezaposlena lica OSI u opštinama Plav i Bijelo Polje, a projektom su predviđene aktivnosti motivacije i pripreme OSI za rad i zapošljavanje na radnim mjestima pomoćni kuvar i serviser mobilnih telefona i računara, opremanje radnih mjesta,  zapošljavanje OSI tokom i nakon projekta, organizovanje Sajma za zapošljavanje OSI u Bijelom Polju, kao izuzetan primjer dobre prakse, organizovan u svrhu ostvarivanja neposrednog kontakta OSI i poslodavaca,  kao i organizovanje  medijske kampanje sa akcentom na prezentaciji iskustava već zaposlenih OSI i poslodavaca koji ih zapošljavaju.

Danko Prebiračević, ispred firme ,,Pro Mobil” kazao je da će dva lica sa invaliditetom iz Bijelog Polja obučiti na period od dva mjeseca, a zatim, kako navodi, biti zaposlena na period od sedam mjeseci  na poslovima obuka i rad servisera mobilnih telefona i računara, uz novčanu nadoknadu u iznosu od 112.65 eura, a tokom rada, projektom je predviđeno da primaju platu u bruto iznosu od 500,00 eura.

Partner na ovom projektu i organizator obuke u Plavu je PU OOO  ,,Durmitor“, a kako je kazao Predrag Vuković obučiće pet žena OSI za zanimanje pomoćni kuvar/ica.

,,Obuka za zanimanje Pomoćni kuvar/ica  obuhvata fond časova u  trajanju od 3 mjeseca  i to teorijskog i praktičnog dijela. Nakon sprovedena tri mjeseca obuke za polaznike će biti organizovano polaganje pred komisijom, i biće im dodijeljeni sertifikati od strane PU OOO Durmitor, licenciranog organizatora obrazovanja odraslih”, dodaje Prebiračević, i ističe da će nakon položena tri ispita OSI biti zaposlene u trajanju od šest mjeseci kod partnera na projektu SUR Caffe ,,Timm“.

Za vrijeme obuke polaznici će imati pravo na novčanu pomoć u svrhu troškova prevoza i ishrane u iznosu 15% prosječne bruto zarade u Crnoj Gori, 112,65 € mjesečno.Tokom rada, projektom je predviđeno da primaju platu u bruto iznosu od 500,00 bruto €.

Faruk Toskić ispred SUR Caffe ,,Timm“ iz Plava, kazao je da prvi put učestvuje u okviru projekta, al ii prvi put susreće sa OSI u poslu, ali, kako navodi, raduje se i očekuje da će velikim zalaganjem dostići zajednički već postavljen cilj

Projekat ,,Nova radna mjesta za ravnopravnost“ sufinansiran je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Saopštenje i foto: DOO ,,Pro Mobil“

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE