Vrijedna sugrađanka Mira izrađuje unikatne predmete od vune

Bjelopoljka Mira Radović skoro cijeli život bavi se pletenjem i heklanjem, a ovom zanatu naučile su je  majka i tetka,  dok je potom, sama nastavila da se usavršava.

Gostujući u emisiji “Vrijedne ruke”, Radija Bijelo Polje, Radović je kazala i danas, jednako posvećeno i sa velikom ljubavlju izrađuje brojne odjevne predmete od vune i drugih prirodnih materijala, čuvajući tako ovaj zanat od zaborava.

 “Sve je počelo kada sam bila osnovac i kada sam vrijeme provodila pored svoje mame koja se bavila pletenjem, a onda sam i ja, prvo iz znatiželje, a onda i potrebe da sama izradim po neki džemper ili bluzu samostalno plela ili heklala. Tako sam i naučila osnove pletenja, a onda sam znala da po nešto sašijem, napravim lutkice, korpice i ostale ukrasne predmete uključujući i vez” kazala je Mira.

Tako se javilo interesovanje i za tkanjem, pomalo zaboravljenim zanatom, koji ,kako je istakla Radović, zahtijeva određeno znanje i kada je u pitanju odgoj i šišanje ovaca, obrada vune, njen sastav i slično. U želji da svoje znanje prenese i mlađim generacijama osniva nevladino udruženje”Niti” gdje se uz tkanje izrađuju odjevni i ukrasni predmeti od vune.

“Osnovali smo ovo udruženje sa ciljem da se tradicija tkanja, tog starog zanata, održi i ne zaboravi. Razboj i tkanje je odavnina poznato, a skoro sva naša domaćinstva imala su razboje na kojima su domaćice izrađivale ćilime, prsluke i ostale odjevne predmete. Ako se uzme u obzir da je vuna jedna od najzdravijih prirodnih materijala, žao mi je što su ovakvi zanati skoro nestali i što im se posvećuje vrlo malo pažnje” kazala je Radović.

Osim kapa, rukavica, džempera, šalova i drugih pletenih predmeta, Mira i njeno udruženje u posljednje vrijeme bavi se i izradom ukrasnih predmeta i suvenira od recikliranih materijala.Ona napominje da je u svaki proizvod uloženo mnogo vremena i truda, te da isto tako pažnje i vremena posvećuje pravljenju slika od vune gdje se , kako je kazala,vuna miješa sa vodom i sapunom.

Od ovog hobija, kaže, ne može se zarađivati i živjeti, ali Mira smatra da će doći vrijeme kada će predmeti od vune ponovo naći svoje mjesto i potisnuti nekvalitetne i ponekad štetne odjevne predmete koji nam stižu iz drugih krajeva svijeta.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević