Osnovna škola ,,Rifat Burdžović Tršo“ u Loznoj ponosna na svoju dugu tradiciju postojanja i rada (video)

Osnovnu školu ,,Rifat Burdžović Tršo“ u Loznoj trenutno pohađa 160 učenika, a tokom dugog perioda postojanja iznjedrila je brojne uspješne generacije, kazao je sekretar u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, Murat Hajdarpašić.

Gostujući u emisiji ,,Riječ o školstvu“, Hajdarpašić je kazao da je škola osnovana davne 1907. godine.

,,Te godine bila je u rangu niže gimnazije, 1913. godine osnovana kao četvororazredna osnovna škola i tako radila do 1946. godine. U tom periodu do 1946. bilo je više prekida, a te školske godine osnovana je kao sedmogodišnja škola, i tako radila do 1952-1953. godine. Od 1953. do 2007. godine radi kao osmogodišnja, a od 2008. kao devetogodišnja škola“, podsjetio je Hajdarpašić ukratko na istorijat.

Škola je iznjedrila brojne uspješne generacije, sa više od tri i po hiljade učenika, a uslovi u kojima se odvija nastava su na zadovoljavajućem nivou.

,,Škola je rađena 1958. godine- zgrada u kojoj sada radimo, ali je doživjela četiri rekonstrukcije. I sada ima nešto što nedostaje, trenutno je to centralno grijanje, ali je  u toku izrada projekta koji je odobren od strane Ministarstva prosvjete. Imamo improvizovanu fiskulturnu salu, tako da nam je i to neophodno, kako bi djeca nastavu fizičkog vaspitanja izvodila što kvalitetnije“, dodao je Hajdarpašić.

Hajdarpašić podsjeća, da Osnovnu školu ,,Rifat Burdžović Tršo“ čine i četiri područna odjeljenja i to na Crnišu, Trubini, u Podima i Crnči, te da su  njihovi učenici uvijek postizali   zapažene rezultate. On je to potkriijepio podacima iz monografije, autora Milana Bulatovića, u kojoj je zabilježeno da je 300 nekadašnjih učenika  završilo Višu školu, Visoku školu oko 400,  te da je  više je od 10 doktora nauka i isto toliko magistara.

,,Sve to dokazuje da je tokom cijelog perioda svog postojanja škola uspješno i kvalitetno radila, a djeca sticala i usvajala znanja na zavidan način“, dodao je Hajdarpašić.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

Youtube prenos: Ljilja Brajković 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.