Osnovci učili o medijskoj pismenosti

Uvođenje medijske pismenosti kao izbornog predmeta u osnovnim školama veliki je iskorak u pravcu osposobljavanja mladih za bolje razumijevanje medija i kritičkog tumačenja medijskih sadražaja kojima su svakodnevno izloženi, poručeno je sa današnje edukativne tribine organizovane u okviru projekta  „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“.

Upravo o medijskoj pismenosti, sveprisutnijem problemu širenja dezinformacija i lažnih vijesti, te načinima provjere vjerodostojnosti informacija, sa učenicima Osnovne škole „Marko Miljanov“ danas su razgovarali Boris Nedović iz Adriatik radija, logopedica Bojana Bubanja, kao i urednica Radija Bijelo Polje, Tanja Dangubić.

Nedović je istakao da je neophodno raditi na medijskom opismenjavanju mladih, te da je zbog toga važno organizovati radionice i tribine ovog tipa, kako bi se mladima pojasnila i uloga medija.

„Medijsku pismenost treba ispitivati na jedan kreativniji način, kako bi je što više približili mladima. Ipak, ja nijesam iznenađen znanjem, ali ni neznanjem, koje su mladi imali prije ove tribine, jer su aktivni korisnici novih medija, pa mi pojedini pojmovi, poput dezinformacija i lažnih vijesti, nijesu strani. Zato je i negdje poseban fokus današnje tribine bio na tome kako da provjere istinitost i tačnost informacije, na koji način da je tumače, a potom i dijele sa drugima“, kazao je Nedović.

I logopedica Bojana Bubanja ukazala je na važnost interaktivnih radionica, napominjući da mladi ranije i nijesu imali priliku da prisustvuju sličnim tribinima posvećenim medijskoj pismenosti.

„Da su i mladi svjesni važnosti medijskog opismenjavanja, pokazuje i veliko interesovanje za ovu tribinu. Aktivno su učestvovali, postavljali pitanja, diskutovali i nadam se da će nastaviti da rade na daljem razvoju medijske pisemnosti, jer medije ne koristi samo za zabavu, već i za učenje“, kazala je Bubanja.

Podsjetimo, edukativna tribina za mlade održana je u okviru projekta „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija u medijima“, koji uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE