Đukić: Moramo stvoriti bolje uslove za zapošljavanje mladih (video)

Nezaposlenost je i dalje jedan od većih problema sa kojim se suočavaju mladi, a pristup  tržištu rada dodatno im je otežan usljed ekonomske i finansijske krize, ocijenio je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro, Željko Đukić.

On je istakao da je upravo to  bio jedan od razloga za pokretanje projekta "NEET need us", koji će ova nevladina organizacija realizovati narednih osam mjeseci uz finansijsku podršku Evropske unije, obezbijeđene u okviru mreže Youth HUB for WB&T.

“Nakon svjetske ekonomske krize 2008. godine, nezaposlenost mladih i njihovo učešće na tržištu rada postaju pitanja od prioritetnog značaja, kako za Evropsku uniju,  tako i za njene države članice. Ta ekonomska i finansijska kriza učinila je da ulazak mladih na tržište rada bude još teži, a period njihove tranzicije iz faze mladosti u zrelo doba znatno duži. Upravo zato je naša nevladina organizacija, koja se, između ostalog, bavi pitanjima mladih, odlučila da pokrene projekat koji će biti usmjeren na NEET populaciju, odnosno populaciju mladih ljudi koji nijesu u sistemu obrazovanja, nijesu zaposleni, niti su na nekoj obuci”, saopštio je Đukić na današnjoj konferenciji.

Đukić je kazao da je pitanje zapošljavanja mladih tema o kojoj se konstantno govori, ali i da se uprkos tome u praksi ne vide pomaci.

“Zato mladi odlaze u druge veće razvijene gradove i države, da bi se ostvarili i obezbijedili ekonomsku nezavisnost, jer na sjeveru, pa i u Bijelom Polju,  nema dovoljno slobodnih radnih mjesta, niti u privatnom sektoru, niti u državnim i opštinskim institucijama”, kazao je predsjednik NVO Multimedijal Montenegro.

Istakao je i da je problem što ne postoji baza podataka o takozvanoj NEET populaciji, odnosno o mladima koji nijesu u sistemu obrazovanja, niti su zaposleni.

“Nemamo relevantne podatke o ovoj populaciji, ne znam gdje su, koliko ih je,  koje su škole završli, koje su obuke i treninge prošli, šta mogu i šta žele da rade, da li postoji potreba tržišta za njihovim kvalifikacijama…Dakle, fali nam ta baza podataka na osnovu koje bi donosioci odluka mogli da kreiraju nove politike koje bi promijenile trenutnu situaciju”, upozorio je Đukić.

On je kazao i da NEET populacija polako odustaje od traženja posla.

“Ili su to privremeni sezonski poslovi, koji i nijesu primjereni, jer su se školovali, ali nema posla u struci. Zato je važno skupiti podatke, ali i poslati jasnu poruku donosiocima odluka da je dosta mladih iz NEET populacije i da se njihovi problemi ne tretiraju na pravi način”, poručio je Đukić.

Koorinatorka projekta “NEET need us”, Aida Idrizović,  kazala je da će realizacijom brojnih aktivnosti pokušati da daju doprinos rješavanju problema sa kojima se suočavaju mladi u Bijelom Polju.

“Cilj nam je da uključimo pet mladih, da radimo sa njima, edukujemo ih i dodatno osnažimo da bi bili konkurentniji na tržištu rada, te da im pomognemo  da pronađu posao ili pokrenu sopstveni biznis. Na taj način, vjerujemo da ćemo uticati na smanjenje negativnog trenda odlaska mladih iz Bijelog Polja prema većim gradovima i inostranstvu”, navela je Idrizović.

Saopštila je i da su planirane brojne praktične, teorijske i primjenjive  edukacije.

“Radićemo sa mladima starosne dobi između 20 i 29 godina. Osnažićemo njihove kapacitete kroz studijske posjete lokalnim preduzećima i niz edukacija koje će sprovesti već afirmisani preduzetnici. Takođe, kroz projekat ćemo organizovati i edukacije za izradu biznis planova za domaće i međunarodne donatore i mikrofinansijske institucije, vodićemo intezivnu on-line i of-line kampanju, a sve sa ciljem da informišemo javnost, građane, donosioce odluka i međunarodne partnere o problemima i potrebama NEET populacije”, kazala je koordinatorka projekta.

Idrizović je kazala i da će u narednih nekoliko dana biti objavljen javni poziv za zainteresovane mlade koji žele da se prijave i učestvuju u ralizaciji projekta.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE