Proizvodnju domaćih sokova Joksimovići pretvorili u porodični biznis (video)

Bojana Joksimović, zajedno sa svojom porodicom, stvorila je malu fabriku prirodno cijeđenih sokova. Bez radnog vremena, sa puno truda i ljubavi, oni proizvode razne sokove bez emulgatora, šećera i konzervansa, te ih takve plasiraju na crnogorsko tržište.

Upravo o prizvodnji domaćih sokova i ovom porodičnom biznisu, Joksimović je govorila u emisiji „Vrijedne ruke“, ističući da se ideja o pravljenju domaćih, organskih sokova rodila 2018. godine, te da je kućna radinost prerasla u posao, u koji je danas uključena cijela porodica.  

„Inače na svom imanju uzgajamo razne vrste voća i povrća, pa smo u početku smo pravili sokove samo za naše potrebe. Kasnije se rodila ideja da bi to mogli plasirati i na tržište, pa smo kupili neke prese, pomoću kojih smo cijedili manje količine soka“,  ispričala je Bojana.

Joksimović je istakla da su kasnije prodaju vršili i putem narudžbina preko društvenih mreža, te je tako potreba tržišta zahtijevala i veće proizvodne kapacitete.

„Kako je interesovanje raslo, mi smo svoju zaradu ulagali u nove mašine, komore za čuvanje voća, ambalažu i sve ono što je bilo potrebno za funkcionisanje proizvodnje, tako da sada imamo i prese za cijeđenje koštunjavog voća, posjedujemo oko 200 kvadrata prostora, rashladne komore...“ navela je Joksimović.

Sokovi koje Bojana proizvodi sa svojom porodicom, nemaju nikakvih dodataka, ne sipa se šećer, nema konzervanasa, ni emulgatora, a kako je naša sagovornica istakla, uskoro će dobiti i sertifikat za organsku proizvodnju ovog napitka.

„Sokove isključivo pravimo od neprskanog voća i povrća, pa su tu kombinacije jabuke, šargarepe, cvekle, čisti sokovi od maline, aronije, kruške i ostalog voća“, navela je Bojana.

Osim vlastite proizvodnje, ova porodica radi i uslužno cijeđenje, te otkupljuju voće od drugih uzgajivača, a kako Bojana ističe „važno je da to voće nije prskano i tretirano hemikalijama“.

Joksimović je poručila da planiraju proširenje proizvodnih kapaciteta kako bi u narednom periodu svojim kupcima mogli ponuditi bogatiji asortiman zdravih sokova.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

Video prenos: Ljilja Brajković

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE