Dr Varagić: Značaj porodice nemjerljiv u prevenciji bolesti zavisnosti (Video)

Porodica i porodično okruženje od presudnog su značaja za nastanak i prevenciju bolesti zavisnosti, smatra dr Mirjana Varagić, specijalista psihijatar i sertifikovani specijalizovani porodični psihoterapeut u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja.

Gostujući u emisiji „Tajne zdravlja“ Radija Bijelo Polje, dr Varagić je kazala da porodica treba da krene sa prevencijom i prije nego što njen član bude u riziku.

„Tada je već kasno, jer se u tom slučaju  radi  samo na sprečavanju progresije problema. Porodica od svog formiranja, od prvog momenta mora raditi na svojoj funkcionalnosti. I članovi porodice svakodnevno treba da rade na unapređenju porodičnog života. Ukoliko u porodici nema jasnih i direktnih poruka, razgovora, ukoliko nema slobodnog izražavanja osećanja, ako postoji djetetu nerazumljiva promjenljivost ponašanja, atmosfere, očekivanja, ono ce biti u nekoj vrsti konfuzije i neće mu biti jasno šta mu se kaže, šta drugi osećaju, šta očekuju, šta vole a šta ne vole.  A onaj ko nema orjentaciju ne može imati sigurnost u sebe i ne može slobodno odlučivati, sazrevati kao ličnost i graiditi identitet“, ističe dr Varagić, naglašavajući da porodica treba da obezbijedi djeci  čvrste temelje za zadovoljenje svojih osnovnih potreba.

AUDIO SNIMAK

Autorka:Tanja Dangubić

Tonska reaalizacija: Milan Knežević

Video i foto:Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.