Zvanično otvoren 48. Festival dramskih amatera Crne Gore

Festival dramskih amatera Crne Gore, 48. po redu, zvanično je otvoren večeras u velikoj sali Centra za kulturu.

Otvarajući festival, docent dramaturgije, predsjednica ovogodišnjeg žirija, Marija Sarap Čolpa, kazala je da je čast biti dio festivala, koji svake godine ugosti dramske stvaraoce svih profila.

,,Bijelo Polje skoro pet decenija u susretu sa oživljenom literaturom, kroz rad i genezu ovog festivala pokazalo je da je jedan od važnijih centara kulture Crne Gore. Dramska umjetnost objedinjuje sve vidove umjetničkog rada, pa joj i pripada posebno mjesto u kulturi. Ovaj grad je svih ovih godina bio spona različitih teatarskih viđenja, i putokaz kako se samo u različitosti izraza - čita bogatstvo“, istakla je Sarap Čolpa.

Na ovogodišnjem festivalu dramskih amatera takmiči se sedam predstava pozorišnih ansambala iz Podgorice, Rožaja, Nikšića, Petnjice, i Bijelog Polja, a o najboljima će odlučivati stručni čiji je predsjednik docent dramaturgije, Marija Sarap Čolpa, i članovi pjesnik, dramaturg i reditelj Obrad Nenezić kao i glumac bjelopoljskog pozorišta Jusuf Bajramspahić, ali ižiri publike.

Pozorišna radionica KIC-a Budo Tomović izvela predstavu ,,Kaška“

Prva predstava u takmičarskom dijelu koja je izvedena u okviru ovogodišnjeg FDA jeste pozorišne radionice Dodest, KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, pod nazivom “Kaška”, koju je po tekstu Rudžije Sejdovića, režirao Sejfo Seferović.

Tom prilikom, Seferović je za Radio Bijelo Polje kazao da su djeca večeras igrala bolje nego na premijeri koja je nedavno odigrana u Podgorici, i da su tim i opravdali očekivanja.

,,Nama je bitno što smo učestvovali na festivalu, a zahvaljujući ovoj predstavi ja sam upoznao bolje problematiku Roma, i uopšte manjina u Crnoj Gori, i nadam se da će naša predstava, ako ništa drugo, natjerati bar nekolicinu ljudi da se zamisli nad tim velikim problemom“, ističe Seferović.

Glumcima iz Podgorice zahvalnicu za učešće na ovogodišnjem Festivalu dramskih amatera uručila je glumica bjelopoljskog pozorišta, Nada Pavićević.

Rožajci nakon dužeg perioda učesnici FDA

Glumci Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja, večeras su izveli predstavu “Kongres pomirenja”, koja je autorski projekat Dragana Koprivice, i zavrijedili brojne ovacije bjelopoljske publike.

Mladi Rožajci na zanimljiv, neobičan, i pomalo komičan način prikazali su jednu stranu politike, i sve ono što ona sa sobom nosi.

,,Nakon 25 godina ja sam prvi u Rožajama napravio predstavu koja se kvalifikovala za festival u Bijelom Polju, sami taj čin je divan. Ovaj festival je jedan od najuglednijih ne samo u Crnoj Gori, već i na Balkanu. On ima svoju dušu, i iznjedrio je mnoge poznate glumce“, kazao je za naš Radio, reditelj Dragan Koprvica.

On je zaključio da Bijelo Polje živi za ovaj festival, a amateri cijele Crne Gore žive za trenutak da uzmu učešće u okviru istog.

Zahvalnicu za učešće na FDA, mladim glumcima iz Rožaja uručio je glumac bjelopoljskog pozorišta Miodrag Rakonjac.

Glumcima, nakon svake odigrane predstave od strane žirija publike biće uručene nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu.

Ranije danas u okviru pratećeg programa festivala, glumci Dječije scene Bjelopoljskog pozorišta odigrali su predstavu “Ekologijada”, koju je po tekstu Irene Zlatković režirao Fuad Dobardžić.

Otvorena izložba radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti

Izložba radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti – Mediteran, otvorena je večeras u okviru pratećeg programa Festivala dramskih amatera.

Otvarajući izložbu, novinar i publicista Vanja Kovačević kazao je da su izloženi radovi nastali kao ispitni zadatak, ali su posljedica promišljanja i viđenja svijeta očima  umjetnosti.

,,Radovi ovih umjetnika su drugačiji, a oni su tek na početku čarobne priče koja se zove umjetnost. Želim im da tokom tog prekrasnog putovanja tragaju za svojim mjestom u s vijetu, i za svjetovima u sebi. Želim im da zapamte da se život ne mjeri brojem udisaja, već trenucima koji nam oduzmu dah, a umjetnost svakako i jeste jedan od tih trenutaka“, zaključuje Kovačević.

U okviru pratećeg programa Festivala dramskih amatera večeras je i promovisan časopis ,,Pozorište“, koji je izdavačka djelatnost Nikšićkog pozorišta.

Četrdeset osmi  Festival dramskih amatera Crne Gore trajaće do devetog juna, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture ''Vojislav Bulatović – Strunjo''.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE