Održano književno veče Slobodana Sloba Vučinića

 

Književno veče istaknutog autora Slobodana Sloba Vučinića, održano je večeras u Galeriji Centra za kulturu u organizaciji Narodne biblioteke i Nevladine organizacije ,,Stihom govorim“.

Treće samostalno veče Vučinića u Bijelom Polju, za 50 godina bavljenja književnim radom, zapravo je presjek dosadašnjeg stvaralaštva, koje se sastoji od 20 objavljenih knjiga.

,,Jedna velika inspiracija večeras kada sam se vratio među svoje, i zaista mi je toplije u duši kada sam osjetio zavičaj. Lijep je osjećaj vratiti se tamo gdje je sve počelo, isto kao kada čovjek krene u svijet i ne zna gdje će stati, a toliko ima puteva, onda napravi krug, i uvijek se vrati na početak tog puta“, kazao je Vučinić.

Kako ističe, inspiraciju je tokom svih godina tražio u zavičaju koje ga je podjećalo na prolaznost života, ljudske zgode i nezgode, život i ljubav.

,,Nadam se da sam večeras ispunio trenutke koje su prisutni odvojili za druženje sa mnom, i srećan sam zbog toga“, dodao je Vučinić.

Govoreći o književnom stvaralaštvu Vučinića, književnik Slobodan Zoran Obradović, kazao je da je on pjesnik djetinjstva, koji je pisao i pjevao, ali i slavio djetinjstvo - najvažnije doba za budućnost svih generacija.

,,Nijesam rođen na selu, nikada nijesam imao konja, za pojam ,,brašnjenik“ sam čuo iz priča roditelja, ali antologijsku pjesmu Sloba Vučinića ,,Brašnjenik“ doživio sam sa jakim intenzitetom emocija – kao da je dio mene, mog odrastanja, nedostajanja onog mene koji je ostao u djetinjstvu, a sa tim i dijelom briga moje majke koje su utkane u mene“, istakao je između ostalog, Obradović.

Svojom poezijom Vučinić svjedoči da duša nema ni pol niti dob, ali ukazuje na sve ono što je čini vječito živom.

,,Bijelo Polje sa ponosom može reći da je u svakom vremenu dalo i daje pjesnike za sva vremena, a ja kao Bjelopoljac iskreno mogu reći da sam ponosan i da se iskreno radujem zbog toga, jer gradovi, varoši i sela se ne razlikuju samo po građevinama, već mnogo više po ljudima. Ako bogatstvo, ono pravo, čini kulturno i bogato nasljeđe – onda smo mi zaista bogat kraj zahvaljujući ljudima poput Sloba Vučinića“, zaključuje Obradović.

Autor njeguje i čuva korijene, kombinujući ih sa individualnim pjesničkim izrazom i tako ga pretvara u jezik čarolije, alhemične snage i značenja.

,,Vučinić je pjesnički monah ljepote čovječnosti , markanto nježan, melanholični zamišljen lirik, širokog srca, krhke duše i vedre misli. Dobro poznat publici u Crnoj Gori, regionu ali i šire. On se znalački potrudio da stihove učini razumljivijim i dopadljivijim, a u njegovom stvaralaštvu ima pjesama koje asociraju na epiku kroz koju zvuči Njegoš, i čuje se odjek poetike Matije Bećkovića. Pjesnik je zavičaja, i vidi se da je najbolji tamo gdje je jezički i tematski vezan“, istakao je u svom obraćanju, književnik i publicista Budo Novosel.

Stihove iz bogatog stvaralaštva Vučinića govorila je učenica osnovne škole ,,Risto Ratković“, Jovana Obradović, dok je moderator bio rukovodilac Narodne biblioteke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE