Romi u Bijelom Polju žive bolje nego ranije (video)

Iako su Romi na nivou cijele Crne Gore i dalje marginalizovana grupa, koja je u najvećem riziku od diskriminacije, njihov položaj u bjelopoljskoj opštini mnogo je bolji u odnosu na prethodne godine, pokazalo je istraživanje NVU “Klub Kullture”, sprovedeno u okviru projekata “Romi sa sjevera Crne Gore”.

U poređenju sa situacijom u  opštinama Pljevlja i Rožaje, koje su obuhvaćene ovim projektom, Romi u Bijelom Polju žive bolje i kvalitetnije i to zahvaljujući naporima lokalne samopurave, ali i drugih subjekata koji su čak i volonterskim radom doprinosili integraciji romske populacije, kazao je Rafet Mulić, rukovodilac projekta “Romi sa sjevera Crne Gore” i portparol NVU “Klub Kullture”.

“I dalje mi imamo veliki problem s obrazovanjem Roma, zapošljavanje i dalje karakteriše visok stepen diskriminacije, a slična situacija je i u drugim društvenim aspektima. Međutim, napredak koji je ostvaren u bjelopoljskoj opštini zaista je neosporan, što najbolje potvrđuje i prvi realizovani Lokalni akcioni plan za integraciju Roma, kao i podatak da smo ove godine prvi put imali Rome i u srednjim školama”, istakao je Mulić, koji već godinama unazad kroz brojne projekte pokušava da pomogne Romima, koji su u našoj opštini uglavnom domilcino stanovništvo.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO?”, Mulić je naglasio da vjeruje da će doprinos većoj integraciji Roma  dati i novi Lokalni akcioni plan, čija je izrada u toku.

““Prvi LAP je napravljen dobro, ali čini mi se da su zahtjevi bili mnogo veći od onoga što je relano za očekivati. Ali s obzirom na postojeće uslove, on je primijenjen u najvećoj mogućoj mjeri. Siguran sam da će novi biti kvalitetniji i bolji i da će radna grupa prihvatiti i preporuke koje smo im mi uputili, kao i da će veći broj Roma biti uključen u izradu, jer niko bolje od njih ne zna probleme sa kojima se suočavaju”, rekao je rukovodilac projekta “Romi sa sjevera Crne Gore”.

On je dodao da se u Bijelom Polju krivica za nezavidan položaj Roma može tražiti i u njima samima, jer su prošli kroz onu najtežu fazu, kada su samo kroz određene projekte mogli participirati u društvu.

Međutim, u nekim opštinama Romi su i dalje potpuno „ nevidljivi“, žive u nehumanim uslovima, naročito u Rožajama, gdje je prema riječima Mulića stanje alarmantno.

“Iako se u Crnoj Gori sprovode brojni brojekti koji imaju za cilj integraciju Roma, opštine na sjeveru, izuzev Berana, su apsolutno zapostavljene, što je nas u nevladinom udruženju “Klub kulture” podstaklo da započnemo ovu priču.  U Rožajama i Pljevljima ne postoji Lokalni akcioni plan za integraciju Roma, a nažalost nema ni drugih dokuemnata, niti predviđenih aktivnosti, koje se odnose na poboljšanje kvaliteta života Roma. Čini mi se da smo sve u Crnoj Gori iznenadili položajem Roma u Rožajama, gdje je situacija zaista alarmantna. Romi, koji su domilcimo stanovništvo i Egipćani koji su doseljenici sa Kosova, zaista su vrijedni hitnog angažmana svih subjekata koji treba se bave uslovima za život i rad”, podvukao je Mulić.

On je kazao da su zahvaljujući projektu “Romi sa sjevera Crne Gore” već  uspjeli da pokrenu nadležne sekretarijate, obrazovne ustanove, Kancelariju za ombudsmana da rade na rješavanju ovog problema, a kako je kazao i  predstojeći Samit Roma, koji će se sledeće nedjelje održati u Podgorici, prilika je da još jednom ukažu na težak položaj Roma, naročito u Rožajama.

NVU “Klub kulture” još u decembru prošle godine započelo je projekat “Romi sa sjevera Crne Gore”, koji je dobio mali GRANT u smislu budžetskih sredstava, jer je ukupna vrijednost projekta nešto više od 2 400 eura, ali je zaista svojim  indikatorima i postignutim rezultatima imao veliki efekat.

“Da je tako pokazala je i konferencija Ministarstva za ljudska i manjinska prava, čija je tema bila realizacija Strategije za inkluziju Roma, na kojoj su naše preporuke koje smo uputili opštinama Bijelo Polje, Pljevlja i Rožaje zaista prihvaćene i nadamo se da će se raditi na njihovoj implementaciji”, rekao je Mulić, napominjući da je integracija Roma zaista važno pitanje, ali i preduslov za integraciju naše zemlje u EU.

Projekat “Romi sa sjevera Crne Gore” dio je ogromnog projekta “Zajedničke inicijative za osnaživanje romskog civilnog sektora u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj”, koju realizuju Roma Active iz Albanije i NVO Mladi Romi iz Crne Gore.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE