Sedam predstava u konkurenciji 48. Festivala dramskih amatera Crne Gore

Četrdeset osmi  Festival dramskih amatera Crne Gore održaće se u Bijelom Polju  od 6. do 9. juna,  saopšteno je na današnjoj konferenciji, održanoj u Centru za kulturu.

Za 48. Festival dramskih amatera konkurisalo je ukupno 11 predstava, a Savjet je usvojio prijedlog selektora  Izeta Mulabegovića da učestvuje sedam predstava.

“Nakon što sam odgledao sve predstave, predložio sam Savjetu da se u ovogodišnjoj kunkurenciji nađe njih sedam i to u izvođenju pozorišnih ansambala iz  Podgorice, Nikšića, Petnjice, Rožaja, kao i  Bijelog Polja. Savjet je usvojio prijedlog i drago mi je što će biti prikazane one predstave koje su svojim kvalitetom to i zaslužile”, kazao je selektor festivala  Izet Mulabegović.

Ovogodišnji festival biće konceptualno drugačiji, a program će posebno obogatiti predstave dječijih radionica, saopštio je danas direktor Centra za kulturu, Abaz Dizdarević, ističući da su sve pripreme završene.

“U okviru pratećeg programa festivala predstaviće se glumici Dječije scene Bjelopoljskog pozorišta sa predstavom “Ekologijada”, takođe na festivalu će svoje glumačko umijeće prikazati i mladi glumci iz Rožaja, koji će izvesti predstavu “Taj ludi svet”, a glumci pozorišne radionice Bjelopoljskog pozorišta će izvesti predstavu “Sujevjeruje, koja je nedavno doživjela svoju premijeru. Na ovaj način ćemo promovisati  mlade talente, koji daju posebnu draž ovoj manifestaciji”, rekao je Dizdarević.

Prvog dana festivala u 19 sati i 15 minuta biće prikazana predstava KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, pozorišne radionice Dodest, “Kaška”, koju je po tekstu Rudžija Sejdovića režirao Sejfo Seferović. Iste večeri, u 20 sati glumci Dramskog studija Centra za kulturu iz Rožaja izvešće komad “Kongres pomirenja”, koji je zapravo autorski projekat Dragana Koprivice.

Na repertoaru drugog dana festivala su predstave “Čovjek za sve”, autorski projekat Dragana Koprivice, Centra za kulturu iz Petnjice,  i “Balkanski špijun” Akord teatra iz Nikšića, koju je po tesktu Dušana Kovačevića, režirao Dragan Knežević.

U konkurenciji su i komadi “Dobro veče, Montenegro”, koji po tekstu Drgana Koprivice, a u režiji Adriane Žolje Bošković, izvode glumci Studentskog teatra iz Podgorice, kao i “Kontrolni” Glumačke družine “Sinhro” iz Podgorice,  koji je po tekstu Milene Depolo, režirao Đorđije Tatić.

Poslednjeg dana festivala glumci Bjelopoljskog pozorišta izvešće predstavu “Mirovna misija”, koju je po tekstu Jovane Bojović, režirao Slobodan Marunović.

U okviru pratećeg programa festivala, pored predstava za djecu, biće održana i izložba slika, zatim promocija časopisa ''Pozorište'' u izdanju Nikšićkog pozorišta, kao i profesionalna predstava ''Bog masakra'', koju će u čast nagrađenih izvesti Kraljevsko pozorište ''Zetski dom'' sa Cetinja.

Četrdeset osmi  Festival dramskih amatera Crne Gore održaće se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture ''Vojislav Bulatović – Strunjo''.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE