Promocija REFESTICON-a na beogradskom festivalu Art-Anima

Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON biće promovisan na V festivalu fantastike Art-Anima koji danas počinje u Beogradu.

Promocija bjelopoljskog REFESTICONA, jedinog festivala fantastične književnosti u Crnoj Gori, zakazana je za subotu, 2. jun, a kako je saopštio jedan od utemeljivača Dragić Rabrenović, predstaviće zbirku kratkih priča “Knez Vladimir”, koja je objavljena na prošlogodišenjem festivalu, čime će  zaokružiti promociju ove knjige.

“Biće ovo izuzetna prilika da brojnim piscima koji šalju priče na naše konkurse, kao i svim ljubiteljima fantastike, predstavimo prošlogodišnju zbirku, da nešto kažemo o samim pričama koje su na izuzetan način kroz fantastiku dočarale život i stradanje crnogorskog, odnosno dukljanskog kneza i kralja Vladimira, sveca koji je ušao u legendu sa ljubvalju sa Teodorom Kosarom”, kazao je Rabrenović, podsjećajući da zbirka sadrži 30 priča o sudbini i večnoj ljubavi Vladimira i Kosare.

Pored Rabrenovića, koji je i jedan od urednika, o zbirci   “Knez Vladimir” govoriće i članovi prošlogodišnjeg žirija, istaknuti pisci iz Beograda Goran Skrobonja i Tihomir Jovanović, kao i pisac iz Bara Šeki Musić.

Na V festivalu fantastike Art-Anima biće najavljen i ovogodišnji festival koji će se od 14. do 17. juna održati u Bijelom Polju, kao i  nova zbirku “Trium reginarum”, čija je tema tri vladarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Peti festival fantastične književnosti Art-Anima okupiće preko trideset učesnika, koji će govoriti o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom i umjetničkom pogledu, a među gostima Art Anime naći će se mnogi ugledni i nagrađivani pisci, urednici, izdavači, proučavaoci književnosti, kulturni radnici i naučnici, koji će se osvrnuti na kako na klasične autore i djela, tako i na stvaralaštvo savremenih domaćih i stranih pisaca.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Arhiva RBP