Gimnazijalci poezijom i pjesmom u borbi protiv narkomanije

Poetsko muzički brevijar učenika Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović”, u okviru kampanje ,,Zauzmi stav i budi zdrav”, održan je večeras u galeriji Centra za kulturu.

Svjedoci sve češćih zloupotreba sredstava zavisnosti kod mladih, koji na putu odrastanja bivaju prepušteni sami sebi, gimnazijalci su i večeras dokazali da će uvijek raditi na informisanju mladih o vrstama zdravstvenih usluga i programima koje sprovode javne zdravstvene ustanove.

Petodnevnu kampanju ,,Zauzmi stav i budi zdrav” organizuje opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije, a veče posvećeno podizanju svijesti mladih o bolesti zavisnosti otvorili su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

,,Učenici su priredili jedno divno veče, i ja im se ovim putem zahvaljujem. Dokazali su vršnjacima kako na kreativan način da iskoriste slobodno vrijeme, ali i da se radom i trudom  može doći do afirmacije i pravih zadovoljstava”, kazao je rukovodilac Kancelarije za prevenciju narkomanije, Dragoslav Šebek, i poželio učenicima mnogo sreće u daljem stvaralačkom radu.

Učesnici su večeras pokazali da alkohol, cigarete i droga nijesu jedini način da se pokaže zrelost, ili na taj način istakne, već su pjesmom i poezijom u borbi protiv narkomanije zavrijedili pažnju prisutnih.

,,Treba uticati na mlade i sugerisati im da postoji drugačiji način da se ostvare, jer oni nekada iz neznanja posežu za cigaretom, alkoholom i nažalost drogom – misleći da je to u oidređenom trenutku utjeha. Apelujemo na sve mlade da kažu ,,NE” bolestima zavisnosti”, kazala je profesorica književnosti, Rajka Minić.

Stihove su kazivali Ema Martinović, Radivoje Femić, Asja Idrizović, Andrijana Rudić i Damir Crnovršanin, a u muzičkom dijelu predstavili su se Ivana Obradović, Amra Ećo i Marija Madžgalj. Besjede su kazivali Ksenija Vukojević i Miloš Janketić.

Uplašeni realnim situacijom, učenici na ovaj način žele da upozore društvo i mlade da njeguju svoju ljubav prema ljepoti govorenja, pjesmama i muzici, jer je to ono što je zapravo važno.

Kampanja ,,Zauzmi stav i budi zdrav” organizuje se sa ciljem borbe protiv narkomanije, a projekat su podržali JU Centar za kulturu, NVO “Klub kulture”, Gimnazija “Miloje Dobrašinović”, JU Srednja stručna škola, Srednja elektro-ekonomska, Centar bezbjednosti Bijelo Polje, osnovne škole “Dušan Korać”, “Risto Ratković”, “Marko Miljanov”, Škola za osnovno muzičko obrazovanje, Kancelarija za mlade, kao i bjelopoljski Dom zdravlja.

Voditelji večerašnjeg programa bili su učenici gimnazije Džana Numanović i Edin Hadžikić. 

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE