Projektom ,,Korak naprijed“ do veće zapošljivosti OSI

Početna press konferencija projekta ,,Korak naprijed“, koji realizuje DOO ,,Selektor“, i ,,Enza Home“, uz podršku partnera, održana je danas.

Cilj projekta jeste osposobljavanje lica sa invaliditetom za rad  kod poslodavca i zapošljavanje istih za vrijeme trajanja projekta, i nakon isteka realizacije, a podržan je od strane Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u ukupnom iznosu od 95 % opravdanih troškova, dok je 5 % učešće izvođača projekta.

U okviru projekta biće angažovano sedam OSI na šest mjeseci, pet kod izvođača radova a dvije kod partnera. Biće zaposleni jedan pomoćni zavarivač za proizvodnju PVC i ALU stolarije, radnik na rezanju PVC i ALU stolarije, na montaži PVC i ALU stolarije, dvije  prodavačice  u salonu namještaja i dva radnika na obezbeđenju poslovnog prostora -portir.

,,Ciljnu grupu za radno mjesto radnik na obezbeđenju poslovnog prostora čine muškarci sa stepenom invaliditeta manjim od 50%, sa  minimum završenom osnovnom školom. Ciljnu grupu za radno mjesto prodavačica čine žene sa IV stepenom obrazovanja. Za radna mjesta: pomoćni zavarivač, radnik na montaži i radnik na rezanju PVC I ALU stolarije potrebna su lica sa III ili IV stepenom obrazovanja“, kazao je predstavnik izvođača projekta, Admir Hodžić.

Opšti cilj projekta je unapređenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom na terioriji Opštine Bijelo Polje kroz osposobljavanje za rad i zapošljavanje OSI, a javni poziv za prijavu kandidata biće raspisan u drugom mjesecu realizacije projekta i trajaće 15 dana.

,,Nakon obuke, OSI će zasnovati radni odnos u trajanju od šest mjeseci a bitno je što će nakon isteka projekta dvije osobe biti zaposlene u trajanju od 12 mjeseci. Nadam se da će projekat biti uspješno realizovan, i sva dodijeljena sredstva opravdati naša očekivanja“, kazala je Jadranka Rakonjac, sa Biroa rada Bijelo Polje.

DOO „Design Home“ partner je na ovom projektu, a kako je istakao izvršni direkto Armin Hodžić, oni će osim redovnog održavanja koordinacionih sastanaka i kvalitetnog planiranja, nakon realizacije zaposliti dvije OSI.

Specifični cilj projekta jeste povećanje zapošljivosti kroz osposobljavanje za rad kod poslodavca i zapošljavanje lica sa invaliditetom, sticanje i razvijanje radnih navika kod OSI za samostalno obavljanje poslova, prevencija socijalne isključenosti sa teriotorije Opštine Bijelo Polje, otvaranje novih radnih mjesta za OSI, kao i jačanje partnerstva između podnosioca i partnera.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto: Darko Braič i Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE