Inovacija učenika OŠ “Risto Ratković” proglašena za najbolju, dobrom plasmanu nadaju se i u Beogradu (video)

Učenici OŠ “Risto Ratković” osvojili su prvo mjesto na Nacionalnom takmičenju iz programiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja, održanom nedavno u Podgorici, u okviru projekta „Škole za 21. vijek“.

Kreativnost, umijeće i inovativnost osnovaca škole “Risto Ratković” pretočeni u igricu  za učenje, doveli su učenike ove vaspitno-obrazovne ustanove do pobjede, čime su obezbijedli i učešće na regionalnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja će se u junu održati u Beogradu.

Gostujući u emisiji “Otvoreni studio” Radija Bijelo Polje, mentorka Milena Kuč, kazala je da su jako ponosni na đake.

“Na takmičenju je učestvovalo devet škola, od ukupnog deset, koliko je obuhvaćeno ovim programom, tako da je konkurencija zaista bila velika, a naši učenici do sada nijesu učestvovali na ovakvim takmičenima. Međutim, njihova dobra ideja, kao i sam način prezentovanja samog projekta doveo nas je do pobjede”, istakla je Kuč.

Trud, zalaganje, kao i ideju pobjedničkog tima pohvalila je i Elza Numanović, koja je takođe bila njihova mentorka i koja je zajedno sa Milenom Kuč i Veselinkom Šćekić pomagala učenicima da svoju ideju pretoče u djelo.

“Zaista su uspjeli da naprave nešto nevjerovatno, što dokazuje i rezulat takmičenja. Primjena uređeja je velika, kako i u nižim, tako i u  starijim razredima, jer pored toga što je programiran tako da funkcioniše na pritisak tastera, pitanja mogu biti iz bilo kojeg predmeta. Možemo korelisati sa engleskim jezikom, sa predmetima iz prirodne grupe, tako da je polje primjene zaista široko”, kazala je Numanović.

Ona je istakla da je bilo teško izabrati tim od njih toje, jer je konkurencija bila velika.

“Ali propozicije takmičenja su takve i moramo ih ispoštovati. Zato smo im postavili određene zadatke i upravo njih troje su bili najbolji, što ih je i preodredilo za takmičenje”, rekla je Numanović, dodajući da je zadatak mentora zapravo bio da ih motivišu i podstaknu da rade, odnsono da im pomognu da iskažu svoju kreativnost.

Dio pobjedičkog tima bio je Marko Marković, a gostujući u emisiji “Otvoreni studio” on je zapravo objasnio šta predstavlja Micro:bit uređaj uz pomoću kojeg su kreirali igricu.

“Micro:bit je mini kompjuter koji se može  isprogramiti različitim programskim jezicima, kao što su  Scratch, Java Script, Python, kao i mnogi drugi. Na sebi ima 25 LE dioda, kao i 2 dugmeta A i B, koji se mogu isprogramirati, kao i pet različitih pinova. Ovo je bio prvi put da se suretnem sa ovim uređajem i zaista može biti izuzetno zanimljiv, naravno ako umijete da ga iskoristite na pravi način”, kazao je Marko.

On je istakao da im pobjeda nije bila glavni motiv odlaska na takmičenje.

“Tamo smo otišli ne da pobijedimo, već da se takmičimo, kao i da vidimo projekte koje su uradili učenici drugih škola. Posebno su me oduševili projekti škola iz Bara i Berana, ali naš uređaj je upotrebljiviji u nastavi”.

Za Milicu Marković učešće na takmičenju iz programiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja je bilo jedno novo iskutvo.

“Nijesam očekivala da ćemo baš mi biti najbolji, jer su zaista i ostali projekti bili jako dobri. Ovaj uspjeh zaista je veliki podsticaj da radimo još više i bolje”, kazala je Milica.

Ona je podsjtetila da su do ideje za ovaj projekat došli uz pomoć nastavnika i učiteljica.

“Na jednom času smo dobili zadatak da osmislimo ideju za projekat kojim bismo se predstvili. Svi smo imali različite ideje, moja je bila klavijatura ili kviz znanja, ali imajući u obzir da su nam mentorke učiteljica, nastavnica crnogorskog jezika, odlučilI smo da napravimo uređaj koji ćemo mi i naši drugari moći da primijenimo u učenju”, navela je Milica, doajući da je Micro:bit uređaj mnogo zainteresovao, jer je tako  mali, a pruža mnogo mogućnosti.

Ponosna što je članica pobjedničkog tima je i Katarina Dragović, koja je gostjući u  emisji objasnila princp rada ove “igrice za učenje”.

“Ovaj uređaj omogućava učeniku da na zanimljiv način i kroz igru primjeni naučeno gradivo, a u ovom slučaju to su promjenljive vrste riječi. Igrica sadrži pet tastera, koji su označeni brojevima od jedan do pet i svaki predstavlja određenu promjenljivu vrstu riječi. Igru započinjemo tako što pritisnemo određeni taster i protresemo Micro:bit kockicu, tada se na ekranu pojavljuje broj, a na  Micro:bitu slovo praćeno zvučnim signalom, nakon čega učenika treba dati odgovor”, objasnila je Dragović, naglašavajući da će joj stečeno znanje i mnogo koristiti.

Pobjeda na državnom takmičenju iz programiranja, omogućila je učenicima OŠ “Risto Ratković” da svoju inovaciju predstave i na regionalnoj konferenciji „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja se održava 8 i 9. juna u Beogradu.

“Na regionalnoj konferenciji u Beogradu biće predstavljena ista ideja, ali ćemo raditi na inovaciji ovog uređaja. Riješićmo estetsko pitanje, već imamo neke ideje, a uradićemo i novi kod za igricu, tako da vjerujem da ćemo usavršiti naš projekat. Pored naše i  škole „Vuk Karadžić” iz Berane, učešće u takmičenju uzeće još po dvije ekipe iz zemalja Zapdnog Balkana, koje su takođe uključene u projekat. Potrudićemo se da na najbolji način predstavimo našu školu, grad, ali i državu”, istakla je Milena Kuč.

Nacionalno takmičenje iz programiranja uz upotrebu Micro:bit uređaja, koje je imalo za cilj razvijanje informatičke pismenosti učenika osnovnih škola, organizovao je Britanski savjet u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Zavodom za školstvo, a u okviru projekta „Škole za 21. vijek“.

Projekat "Škole za 21. vijek" je regionalni program podrške za razvoj kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi se učenicima omogućilo da steknu vještine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizcija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE