Do kraja 2018. moguće usvajanje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola

Crna Gora bi do kraja 2018. godine trebalo da dobije Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, o čijem nacrtu je danas održana javna rasprava u Bijelom Polju.

Zakon uređuje osnovna prava i pitanja LGBT osoba, koja inače proizilaze iz zajedničkog života dvoje ljudi, kazala je danas  generalna direktorica Direktorata za unapređenje ljudskih prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Blanka Radošević Marović.

“To su pitanja koja se odnose na zdravstvenu zaštitu i osiguranje, socijalnu zaštitu, probleme imovine i nasleđivanja, odnosno sve ono što su osnovna ljudska prava, samo  što ovoga puta ta zajednica života se odnosi na zajednicu osoba istog pola”, istakla je Radošević Marović.

Ona je naglasila da su u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uvjereni da je crnogorsko društvo dovoljno zrelo da prihvati činjenicu da i osobe istopolne seksualne orijentacije imaju pravo zajedničkog života, kao i dužnosti i obaveze koje iz njega proizilaze, naročito jer se radi o osnovnim ljudskim pravima.

Nakon javne rasprave i izvještaja o njoj, Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola će biti proslijeđen ministarstvima na mišljenje i naravno međunarodnim organizacijama koje treba da daju mišljenje o njegovoj usklađenosti sa međunarodnim standardima.

“Nakon toga Vlada treba da usvoji konačni predlog i da ga uputi Skupštini na usvajanje, a mi se nadamo da će tobiti do kraja 2018. godine”, podvukla je generalna direktorica Direktorata za unapređenje ljudskih prava.

Usvajanje ovog zakona će u zančajnoj mjeri doprinijeti pravnoj jednakosti LGBT osoba u Crnoj Gori, poručio je danas  Danijel Kalezić iz nevladine organizacija Kvir Montenegro.

“Mi u ovom trenutku funkcionišemo u pravnom sistemu u kojem veliki broj prava, koja imaju ostali građana i građanki naše zemlje, mi nemamo. Dakle, ovaj Zakon reguliše prava i obaveze koje svi ljudi u skladu sa savremenim konceptom ljudskih prava treba da imaju iz zajedničkog života, odnsono osnovni set prava koji prije svga omogućava dostojanstven život”, pojasnio je Kalezić.

On vjeruje da će za nekoliko godina crnogorsko društvo shvatiti da svi mogu da žive i funkcionišu nesmetano uz sve razlike.

“Ako već imamo Nacrt zakona koji je kreiran od strane Radne grupe koju je uspostavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, ako već imamo jednu kvalitetnu javnu diskusiju o ovom zakonu, kao i veliki broj LGBT osoba koje su učestvovale u ovom procesu i koje će iskoristiti to pravo kada zakon bude usvojen onda možemo reći da smo napravili veliki iskorak, naročito ako pogledamo 10 godina unazad. Nravno, da Crna Gora još uvijek nije kao Švedska, Kanada, Holandija, nije kao zemlje u kojima je poštovanje prava LGBT osoba na visokom nivou, ali i te zemlje su prošle put koji mi prolazimo”, istakao je Kalezić.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola počela je još 14. maja i trajaće sve do 19. juna, tako da će zainteresovana crnogorska javnost moći da iznese primjedba, sugestije, komentare, kako bi zakon bio što kvalitetnije urađen.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Drako Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE