REFESTICON 2018: Dobitnik priznanja Zlatni zmaj crnogorski književnik Slobodan Vukanović

Organizacioni odbor i međunarodni žiri Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON 2018 odlučio je da priznanje za izuzetan doprinos fantastičnoj književnosti Zlatni zmaj ove godine pripadne crnogorskom književniku Slobodanu Vukanoviću. 

Odlučeno je da laureat bude Vukanović kao jedan od začetnika žanra fantastike na prostorima bivše Jugoslavije koji je kao pjesnik i pripovjedač, urednik časopisa za književnost i član više redakcija dao izuzetan doprinos razvoju književne fantastike u Crnoj Gori, čiji je roman “Tuđemilski svici” objavljen 2017. godine dosljednjo sa elementima fantastičkog diskursa. 

Ovo priznanje koje su do sada dobili Zoran Živković, Filip David i Milenko Ratković, crnogorskom peoti, pripovjedaču i teoretičaru će biti uručeno na šestom REFESTICON-u koji se održava od 14. do 17. juna u Bijelom Polju. 

Većina predstavnika partnerskih festivala iz država regiona, književnika i profesora književnosti, koji čine Organizacioni odbor RESFESTICON-a, je podržala izbor Slobodana Vukanovića književnika iz Podgorice koji je zastupljen u više od 30 antologija, panorama i izbora, sa do sada objavljenih 11 zbirki poezije, tri romana i deset knjiga za djecu među kojima je i SF roman ’’Ana i sedam robota’’. 

Jedan je od tri književnika iz Crne Gore, pored Borislava Pekića i Čeda Vukovića, koji su se pojavili među svjetskim autorima iz oblasti fantastike (književnosti, filmu, muzici, slikarstvu) u Enciklopediji naučne fantastike autora Zorana Živkovića.

Drame su mu izvođene u pozorištu i na radiju, a njegove pjesme i priče su prevođene na engleski, ruski, francuski, bjeloruski, italijanski, arapski, njemački, poljski, mađarski, rumunski, kazahski, slovenački, makedonski, turski, bugarski i albanski jezik. Poezija mu je bila u udžbenicima za osnovnu školu: „Izbor iz savremene crnogorske poezije za djecu” i „Savremena crnogorska poezija”, a sada je u čitankama „Kako to može” za prvi i drugi razred i „Čarolija čitanja” za četvrti razred.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Arhiva RBP