Šćepanović: Inovacije jedan od ključnih pokretača privrednog rasta i konkurentnosti, za nove startap projekte 200 hiljada eura

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Obezbjeđivanje ravnomjernog regionalnog razvoja, kao i brži ekonomski razvoj, posebno u opštinama sa indeksom razvijenosti do 100, jedan je od ključnih prioriteta Vlade, poručila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja, Biljana Šćepanović. Dodala je da se to odnosi i na sve aktivnosti u oblasti stimulisanja razvoja inovacija, jer su one jedan od ključnih pokretača privrednog rasta i konkurentnosti.

Tokom radne posjete Bijelom Polju, ministarka Šćepanović sastala se sa  predsjednikom Opštine Petrom Smolovićem i predstavnicima NVO MMNE, a obratila se i zainteresovanim licima koja su prisustvovala prezentaciji javnog poziva  za podršku ranoj fazi razvoja startapova u ukupnom iznosu od 200.000 eura.

Ona je tom prilikom istakla da se u strateškom smislu Crna Gora u oblasti politike inovacija opredijelila za koncept pametne specijalizacije, koja je postala i ključni element ekonomske politike.

“Ovaj koncept podrazumijeva da se sva četiri sektora - javna uprava, akademska zajednica, privreda i civilno društvo okupljaju na zajedničkom zadatku kreiranja ključnih prioriteta razvoja države i implementacije strategije dugoročnog ekonomskog rasta zasnovanog na inovacijama i znanju. Identifikacijom ključnih prioriteta, raspoloživi programi podrške na nacionalnom nivou usmjeravaju se i fokusiraju na S3 prioritete, čime se ostvaruje efekat povezivanja investicionih prioriteta, osnaživanja razvoja zajednice, ali i otvaraju mogućnosti prekograničnog i međunarodnog umrežavanja sa državama koje imaju ista ili slična fokusna područja”, kazala je ministarka nauke i tehnološkog razvoja.

Šćepanović je kazala da je Crna Gora utvrdila  S3 prioritetne oblasti, među kojima su Održiva poljoprivreda i lanac vrijednosti hrane, Energija i održiva životna sredina, Održivi i zdravstveni turizam, kao i Informaciono-komunikacione tehnologije kao horizontalni prioritet u funkciji razvoja prethodna 3 (vertikalna) prioriteta.

Podsjetila je i da je tokom 2021. Crna Gora osnažila inovacioni ekosistem uspostavljanjem novog Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju i  Fonda za inovacije Crne Gore, a posebno se osvrnula na Program za inovacije 2021-2024, čiji je cilj da na jednom mjestu prikaže sve relevantne programske linije podrške inovacijama koje su planirane u narednom periodu.

“Cilj svih tih programskih linija jeste da olakšaju inovacionoj zajednici da prepozna sve instrumente koji će biti dostupni i usmjereni na cjelokupni ciklus razvoja inovacije: od same ideje do njene komercijalizacije i izlaska na tržište.Trenutno su programske linije podrške podijeljene između Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i Fonda za inovacije Crne Gore, ali će od naredne godine svu podršku, osim učešća u međunarodnim programima, preuzeti Fond”, napomenula je ministarka.

Ona je saopštila da je u fokusu njene današnje posjete programska linija koja se odnosi na ranu fazu razvoja startapova, a koju je Ministarstvo objavilo 27. juna 2022. godine u ukupnom iznosu 200.000,00 eura.

“Predmet ovog konkursa je sufinansiranje startap projekata koji će ponuditi digitalna rješenja u četiri prioritetna područja pametne specijalizacije. Pored ovog instrumenta, aktuelan je i drugi konkurs ministarstva koji se odnosi na sufinansiranje inovacione djelatnosti u 2022. godini, kao i dva konkursa Fonda za inovacije Crne Gore – inovacioni vaučeri i kolaborativni grantovi”, kazala je Šćepanović, podsjećajući da su dosadašnji inovacioni programi objavljeni u 2022. godini donijeli inovacionoj zajednici podršku u iznosu od 1,2 miliona eura, a novi ciklus podrške inovacionim projektima stiže na jesen iz IPA fondova u iznosu od 900.000,00 eura.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, takođe je prisustvovao sastanku održanom u prostorjima Nevladine organizacije Multimedijal Montenegro, koja je u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja i organizovala današnji događaj.

Smolović je istakao da u Bijelom Polju ima dosta mladih i kreativnih ljudi, čiji je talenat i znanje neophodno prepoznati.

“Podržavamo sve vrste projekata koji se odnose na  podršku razvoja startapova, kakav je i ovaj koji se danas predstavlja u Bijelom Polju. Mi imamo mlade ljude, želimo da se ovdje pokreću projekti, ali smatram da neophodno da se uvežu i Ministrstvo ekonomije, IRF, Opština, kako bi zaista imali kvalitetne startapove i kako bi na pravi način te ideje i inovacije bile podržane”, istakao je Smolović. 

On je podsjetio da je Opština Bijelo Polje ove godine u startapove mladih preduzetnika i preduzetnica ulažila 200 hiljada eura, te poručio da je neophodno osnivanje fondova za finasiranje inovativnih ideja.

“Neophodni su nam fondovi koje treba da podrže te ideje, jer one koje postoje danas prevazilaze iznose koje smo mi nekada opredjeljivali”, kazao je Smolović.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje kazao je i da treba kreirati one aplikacije koje se mogu plasirati i na međunarodna i svejtska tržišta, te da je zato potrebno omogućiti mladima da pravilno usmjeravaju svoju kreativnost.

“A za to su nam potrebni kreativni centri i habovi, kako bi mladi dobili tehnička znanja da razviju svoje talente. Mi smo takvu inicijativu započeli još 2020. u saradnji sa Ministarstvom kulture, ali je stala realizacija promjenom vlada. Ipak, nadam se da ćemo uspostaviti i međusektorsku saradnju i pronaći način da podržimo mlade, njihove ideje i tako iz zadržimo ovdje”, istakao je Smolović.

On je na sastanku sa ministarkom Šćepnović, između ostalog, dogovorio i organizaciju Dana nauke u Bijelom Polju, u septembru.

Marijeta Barjaktarović Lanzardi Ii Nevana Radović iz Direkcije za inovacije i tehnološki razvoj na današnjem sastanku sa zaintersovanim licima iz Bijelog Polja prezentovale su I javni konkurs za dodjelu grantova za ranu fazu razvoja startapova, vrijedan 200 hiljada eura.

“Ovaj konkurs usmjeren je na podršku za inovativne startap projekte koji nude digitalna rješenja sa potencijalom za komercijalizaciju u prioritetnim oblastima S3 strategije, kao i za projekte kojima se podstiču socijalne inovacije u oblasti te strategije”, navele su one.

Očekivani rezultati konkursa, kako su kazale, treba da budu vidljivi kroz povećanje broja, ali I kvaliteta poslovanja startapova koji se zasnivaju na istraživanju i razvoju, te pokazuju potencijal izlaska na globalno tržište.

“Ili kroz povećanje broja inovacija koje doprinose rješavanju društvenih izazova na održiv način. Takođe, očekuje se da će, osim jačanja startap zajednice u Crnoj Gori, ovaj konkurs doprinijeti i nizu digitalnih rješenja, kao i usmjeravanju budućeg rada startap zajednice ka prioritetnim oblastima S3”, dodale su Marijeta Barjaktarović Lanzardi i Nevana Radović.

Iznos sredstava kojima će se podržati socijalne inovacije, kako su istakle, može biti najviše 20% vrijednosti od ukupno dodijeljenih sredstava po ovom Konkursu.

“Iznos finansijske podrške po pojedinačnom projektu je od 6.000,00 do 20.000,00 eura i maksimnalno može iznositi do 80% ukupne vrijednosti projekta”, naglasile sun a današnoj prezentaciji.

Prijave na Konkurs potrebno je dostaviti najkasnije do 20. septembra 2022. godine do 15.00 časova, a prijavljivanje se vrši isključivo online i to putem portala www.inovacije.gov.me.

Autorka i foto: Sanja Dulović