Učinićemo Zaton boljim mjestom za život (video)

Zaton danas važi za jedan od najuglednijih mjesnih centara na području bjelopoljske opštine, a značajn doprinos razvoju ovog mjesnog centra dali su članovi NVO “21. maj Zaton”, koji već godinama unazad realizuju brojne projekte.

Okupljeni oko ideje da svoj kraj učine boljim mjestom za život, mladi Zatonci puni entuzijazma i energije odlučili su 2011. godine da osnuju nevladinu oganizaciju, kako bi ostvarili svoju misiju, a da su u tome u velikoj mjeri i uspjeli, pokazuju brojni uspješni projekti.

Prije dvanaest godina članovi NVO “21. maj Zaton” pokrenuli su manifestaciju “Majski susreti”, kojom od tada slave nezavisnost Crne Gore, a iz koje su proizašle brojne ideje, među kojima je i izgradnja modernog sportskog poligona u dvorištu škole “Braća Ribar”.

Gostujući i emisiji “Šta može NVO” članovi NVO “21. maj Zaton” , Ivan Bojović i Duško Dangubić, istakli su da je izgradnja igrališta projekat na koji su najponosniji.

“Igralište na kojem bi naša djeca mogla da provode slobodne vrijeme i realizuju fizičko, zaista je nedostajalo Zatonu. Danas imamo potpuno novi teren, sa pratećom infrastruktuom, tribinama, zaštitnim mrežama i led rasvjetom, a sve to zahvaljujući pomoći OŠ “Braća Ribar”, Lokalne uprave i Regionalne razvojne agencije”, kazao je Bojović.

Da su najmlađi prioritet nevladinoj organizaciji  “21. maj Zaton” dokazuje  postavljanje mjerača brzine u blizini škole “Braća Ribar”, čime je riješeno pitanje bezbjednosti djece.

“Škola se nalazi odmah uz magistralni put, koji je veoma prometan, a prilazi nijesu bili na propisan način obilježeni, tako da su se djeca svakodnevno izlagala opasnostima. Međutim, uz pomoć Lokalne samouprave, koja je takođe uvidjela značaj rješavanja tog problema, uspjeli smo da postavimo dva moderna radara, koji upozoravaju vozače iz oba pravac da uspore i tako sačuvaju našu djecu”, ispričao je Duško Dangubić, član NVO “21. maj Zaton”.

Iako su članovi NVO “21. maj Zaton” usmjereni na rješavanje problema koji pogađaju mlade žitelje Zatona, ali i cijelog Bijelog Polja, okupljeni idejom antifašizma i slobodnog čovječanstva inicirali su restauriranje spomenika u Zatonu, u želji da podsjeća nove generacije na žrtve i cijenu slobode i slobodarskih ideja, za koje su životi dati.

“Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, koje se nalazi u dvorištu škole “Braća Ribar” u Zatonu, nakon 35 godina revitalizovano je i obnovljeno. U vremenu u kojem živimo u raznim krajevima svijeta zanemaruju se, zapostavljaju ili minimiziraju antivašističke vrijednosti, ali naš kraj ponosno baštini ideje slobodarske antifašističke borbe, što smo ovim i dokazali”, rekao je Ivan Bojović, gostujući u emsiji “Šta može NVO”.

Čuvajući i baštineći tradiciju i kulturu, članovi NVO “21. maj Zaton” idu i u korak sa vremenom. Osluškujući potrebe mladih odlučili su da im obezbijede fitness centar, kako bi mještani Zatona imali i svoj prostor za  sportsko rekreatvne sadržaje.

“U ovaj projekat je uloženo preko 8000 eura, ali zato sada u Zatonu imamo moderan fitness centar, za čije korišćenje se plaća minimalna nadoknada”, rekao je Bojović, podsjećajući da je na dan otvaranja fitness centra otvorena i nova kancelarija ra rad NVO “21. maj Zaton” i Futsal kluba Jedinstvo.

Nevladina organizacija “21. maj Zaton” već se prepoznaje kao jedna od aktivnijih, čiji je doprinos razvoju Zatona zaista vidljiv, a razvoj sporta, mladi ljudi, kao i humanitarne akcije i dalje će biti prioritet njihovog djelovanja.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada: Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SAWEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE