Smolović: Bijelo Polje dalo najveći doprinos obnavljanju crnogorske državnosti (Video)

Bijelo Polje je dalo jedan od  najvećih doprinosa obnavljanju državnosti Crne Gore 2006. godine, a upravo, na 12. godišnjicu od sticanja samostalnosti, biće održana i  predizborna konvencija koalicije “Za dobro građana Bijelog Polja- pobjednička koalicija DPS-BS-SD Milo Đukanović”, kazao je nosilac liste, Petar Smolović, gostujući u Otvorenom studiju Radija Bijelo Polje, u okviru besplatnog predizbornog predstavljanja partija i koalicija koje učestvuju na lokalnim izborima.

Predstavljajući izborni program i govoreći o planovima u narednom četvorogodišnjem periodu, ukoliko budu vršili lokalnu vlast, Smolović je kazao da će nastaviti sa stvaranjem još povoljnijeg ekonomskog, privrednog, infrastrukturnog i administrativnog ambijenta za bolji i kvalitetniji život svih građana.

Govoreći o ulaganjima u obrazovni sistem na području naše opštine, Smolović je najavio izgradnju još jednog vrtića na Zaimovića livadama i nove zgrade škole “Dušan Korać”, vrijednosti 5,5 miliona eura, sa novom muzičkom školom.

“U pregovorima smo sa Ministarstvom prosvjete da u prostoru Škole za osnovno muzičko obrazovanje otvorimo i Srednju muzičku školu, prvu na prostorima Crne Gore, čime bi digli kvalitet obrazovanja ne samo u Bijelom Polju, nego i na sjeveru. Kada je riječ o visokom obrazovanju, pored pet funkcionalnih fakulteta postoji interesovanje i određenih privatnih fakulteta da budu otvoreni u Bijelom Polju,  a u dogovoru sa državnim fakultetima i uz odobrenje Vlade Crne Gore ovog juna biće raspisan konkurs za prijem još 100 novih studenata, po 50 na Pravnom i Ekonomskom fakutetu, koji će u svom gradu studitari o trošku države. Takođe, Opština  i Ministarstva  prosvjete i sporta uložiće 100.000 eura u  renoviranje škole “Marko Miljanov”, tako da će ta vaspitno obrazovna ustanova, pored funkcionalnih toaleta i učionica, novog krova i energetske efikasnosti, dobiti i potpuno renoviranu sportsku dvoranu. Sportsku salu dobiće i osnovna škola u Njegnjevu, a u dogovoru sa Vladom i resornim ministarstvima, taj objekat će biti kandidovan za kapitalni budžet za narednu godinu”, naglasio je Smolović.

Posebnu pažnju, kaže Smolović, u narednom periodu lokalna vlast posvetiće penzionerskoj populaciji, kako bi im život učinili kvalitetnijim i ugodnijim.

„Ovih dana planiramo otvaranje Dnevnog centra za penzionere, u kojem će oni imati priliku da se odmore i razonode, a pokrenućemo tzv. „penzionersku karticu“, tako da će oni imati prednosti i povoljnosti prilikom dolaska u restorane, kafiće, apoteke i druge institucije“, ističe Smolović.

Govoreći o razvoju sporta u Bijelom Polju, Smolović je nagovijestio značajna ulaganja u izgradnju i osavremenjivanje sportske infrastrukture.   

„U pregovorima smo sa Fudbalskim savezom oko natkrivanja zapadne tribine stadiona, renoviraćemo reflektorsku rasvjetu, a ono što još nedostaje fudbalu jeste pomoćni teren. Na lokaciji „Patkova  otoka“ na kojem je predviđena izgradnja tog terena, završena su istraživanja i projektovanja, budžetska sredstva su obezbijeđena i ovih dana biće raspisan teren. U okviru sportske dvorane biće urađena sportska teretana, za šta je obezbijeđeno 50.000 eura, tako da ovdašnji klubovi,  ubuduće kondicione treninge mogu obavljati u Bijelom Polju. Planirano je renoviranje i tartan staze na stadionu, kako bi se stvorili još kvalitetniji preduslovi za treninge i atletska takmičenja. Prije nekoliko dana smo zakazali „Petrovdansku trku“, koju će tradicionalno sponzorisati kompanija „Bravera“, a za sve građane koji se rekreativno bave sportom biće izgrađena trim staza do Obrova“, istakao je Smolović.

Dodao je i da će kulturni život u Bijelom Polju biti bogatiji za ljetnju pozornicu, ugovorena je rekonstrukcija zgrade Muzeja a radi se i na profesionalizaciji Bjelopoljskog pozorišta.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Video i foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.