Na 40. SFeraKonu u Zagrebu predstavljen crnogorski REFESTICON

Predstavnici Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja predstavili su se na 40. SferaKonu, koji je održan od 11. do 13. maja u Zagrebu.

Jubilarno izdanje ove naučno fanatstične konvencije okupilo je više od tri hiljade posjetilaca sa nekoliko desetina učesnika i više od stotinu sati programa.

’’U sklopu projekta REFESTICON jedna od aktivnosti je i učešće i promocija na partnerskim festivalima i konvencijama u državama okruženja. Stoga je izuzetno značajno što smo bili gosti jubilarne naučno fantastične konvencije koja već 40 godina okuplja ugledne književnike i teoretičare iz cijelog svijeta i brojne ljubitelje ovog žanra’’, navodi organizator jedinog festivala ove vrste u Crnoj Gori Dragić Rabrenović.

On dodaje da je ovo bila prilika da se ostvare kontakti sa piscima, urednicima časopisa i zbirki u regionu i organizatorima drugih srodnih manifestacija koje se organizuju u regionu.

’’U Zagrebu smo predstavili pet festivalskih zbirki kratkih priča i još šest ostalih naslova iz naše biblioteke. Međutim, imali smo kontakte sa predstavnicima brojnih konvencija iz Beograda, Slavonskog Broda, Rijeke, Pazina i Splita, kao i sa izdavačima i mnoge od njih očekujemo kao goste u Bijelom Polju sredinom juna’’ naglasio je Rabrenović.

U okviru 40. SFeraKona promovisana je i zbrirka “Transerali”, u kojoj se našla i priča “Šoljica čaja sa Faustovim potpisom” Dragića Rabrenovića, prvog crnogorskog autora koji je objavljen u hrvatskoj SFeraKonskoj zbirci.

Na promociji Rabrenović je kazao da mu je velika čast što se njegova priča našla među 14 najboljih, od ukupno 100 koliko ih je pristiglo na ovogodišnji konkurs, a govoreći o svojoj priči  “Šoljica čaja sa Faustovim potpisom” pojasnio je da se tiče iskonske teme – dobra i zla.

 “Sam naslov priče daje asocijaciju na onog Fausta koji je prodao dušu đavolu. Pokušao sam da prikažem kako se čovjek –glavni junak ove priče, zbog tragičinog događaja suočava sa đavolom, koji je zapravo na neki način u njemu”, ispričao je tom prilikom Rabrenović, naglašavajući da je zbirka spekulativnih fikcija ”Transreali” dokaz da postoji novi vid pisanja fantastike, odnosno postfantastike.

Na 40. SFeraKonu uručena je i nagrada SFERA, a ovogodišnji dobitnici za najbolja djela objavljena u 2017. Su - Minijatura: Goran Čolakhodžić, Sredstva proizvodnje; Kratka priča: Tajana Vujnović, Gospa od smrti; Priča: Darko Macan, Sirene hipersvemira; Roman za mlade: Vesna Kurilić, Izazov krvi ; Teorijski rad: Silvestar Mileta, Alternativna povijest: Wegnerova konceptualizacija podžanra u okviru utopijskih studija; Ilustracija u boji: Sebastijan Čamagajevac, ilustracija naslovnice romana Vanje Spirina Junker’s i Vailiant protiv sila tame.

Naučno-fantastična konvencija SFeraKon i ove godine opravdala je epitet jedne od najboljih evropskih SF konvencija, koju su svojim prisustvom uveličali počasni gosti među kojima su bili Adrian Tchaikovskz, britanski SF i fantasy pisac te dobitnik nagrade Arthur C. Clarke 2016. godine za roman Children od Time, pomorski biolog iz njemačkog grada Bremena Antun Purser, kao i Timo Vuorensola, fimski reditelj i glumac, koji je najpoznatiji kao reditelj filma “Iron sky”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić 

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE  PREUZIMANJA SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE