Organska proizvodnja sve zastupljenija na bjelopoljskim gazdinstvima (video)

Skoro polovina poljoprivrednih proizvođača   registrovanih kod sertifikacione kuće Monte organika, koja kontroliše oko 95% organske poljoprivrede u Crnoj Gori  su  proizvođači koji žive na području bjelopoljske opštine i bave se biljnom proizvodnjom, kazao je mr Dejan Zejak, direktor Biotehničkog centra. Gostujući u emisiji “Eko zona”, Radija Bijelo Polje, Zejak je istakao da su to gazdinstva koja imaju  parcele pod heljdom, raži, ječmom, pšenicom i ovsem, dok se manji dio njih  bavi biljnom i stočarsko proizvodnjom.

“Prošle  godine  bilo je više od  120 registrovanih farmera  iz naše opštine, od nekih 270 farmera u Crnoj Gori koliko ih je  u registru. Organska poljoprivreda ima trend rasta, pa je 2007. godine kada smo se počeli baviti organskom poljoprivredom, svega desetak farmi bilo u Crnoj Gori na kojima je bila zastupljena organska proizvodnja.Danas je situacija mnogo drugačija,  zahvaljujući  mjerama koje su sprovodile Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava. Raduje me što je lokalni agrobudžet programom podsticajnih mjera predvidio   podršku za organsku proizvodnju, i bez obzira na iznos sredstava, oni će pomoći mladim ljudima koji žele da svoju tradicionalnu proizvodnju prevedu u organsku. Organska poljoprivreda nije samo proizvodnja visokokvalitetne i bezbednoispravne hrane jer to je i način očuvanja  životne sredin”, kazao je Zejak, naglašavajući kako organska poljoprivreda može biti dobra i kompatibilna sa ruralnim turizmom u Crnoj Gori, te da  na teritoriji opštine Bijelo Polje i sjevera Crne Gore može da predstavlja spoj tradicije i turizma, i bude podrška manjoj ekonomiji na farmi.

Zejak je takođe  podsjetio da je prije dvije godine  Biotehnički Centar iz Bijelog Polja otpočeo projekat „Razvoj jagodičastog voća u Crnoj Gori“,  u okviru kojeg je pokrenuta prozvodnja sadnog materijala vodeće svjetske sorte maline „glen ample”.  “Otpočinjanju projekta prethodila je saradnja sa stručnjacima iz Velike Britanije, Švajcarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, kao i Fitosanitarnom upravom i Biotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore u čijim labaratorijama su urađene agrohemijske i fitopatološke koje su pokazale da odabrana parcela odgovara  namjeni-proizvodnji sadnog materijala jagodastog voća. Prednost ove sorte u odnosu na ostale je što za formiranje jednog hektra malinjaka  sa ovom sortom treba oko 12.000 sadnica. To je znatno manje u odnosu na standardnu sortu „vilamet”.  Sorta „glen ample” nema trnja, pa je za branje pogodnija od svih ostalih. Plod sazrijeva desetak dana prije od ostalih sorti, krajem juna, početkom jula u uslovima sjeverne Crne Gore, a završava se početkom avgusta. Svježi plod dobro podnosi transport a zbog svojih osobina je tražen na tržištu. Pogodan je za sve vidove prerade, ali i za skladištenje u hladnjačama. Sorta je autorizovana i bez odobenja oplemenjivača se ne može umnožavati, a Biotehnički centar je jedini u Crnoj Gori, region i jedna od rijetkih van EU koji je dobio ovo pravo, kazao je Zejak.

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje