Edukativnim radionicama do boljeg razumijevanja romske populacije

Edukativna radionica za maturante Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, održana je danas u hotelu Franca, u okviru projekta ,,Sportom protiv stigme i izlolacije“ koji realizuje nevladina organizacija ``Novi poredak``.

Cilj radionica jeste da se maturanti upoznaju sa problemima koje pripadnici romske populacije nose sa sobom, počev od obrazovanja, stanovanja do preranih brakova...

,,Nadamo se da ćemo organizovanjem ovih radionica smanjiti nivo socijalne distance između samih gimnazijalaca i pripadnika romske populacije, kako bi se približili njima i njihovim problemima. Na ovaj način smanjiće se nivo ksenofobije i postojeće stigme“, kazao je predsjednik NVO "Novi poredak" i profesor sociologije, Radivoje Bogavac.

On je istakao da će u okviru ovih radionica, kojih će ukupno biti organizovano pet, pokušati da ukažu na stvarno stanje i uslove u kojima Romi danas žive.

Učenici su prije edukacije ispunili upitnike, na bazi njihove percepcije, dok će nakon održavanja ispuniti i evolucioni upitnik, gdje, kako ističe Bogavac, očekuju promjenu njihove percepcije.

,,Vjerujemo da će Romi nakon ovih radionica biti prihvaćeni od strane stanovništva, odnosno gimnazijalaca, koji pretenduju da budu nosioci javnih i državnih funkcija, da sjutra kada završe fakultete imaju taj veći nivo socijalne adaptivnosti u odnosu na romsku populaciju, i sa svojih pozicija učine konkretne pozitivne korake vezane za njih“, dodao je Bogavac.

Edukativnu radionicu, treću po redu, vodili su profesor Tomislav Tomović i pedagogica Ajsela Madžgalj.

Projekat "Sportom protiv stigme i izolacije" finansijski je podržan od strane opštinske Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a vrijednost istog je 3.630 eura.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE