Nišavić: Bijelo Polje je zavičaj poezije

Književno veče Raleta Nišavića, održano je večeras u galeriji Centra za kulturu, u organizaciji Narodne biblioteke i NVO ''Stihom govorim''.

Pored bogatog stvaralaštva Nišavića, večeras su promovisane i njegove nove knjige ,,O samotnom srcu”, i  ,,Pesme osenčene davnom daljinom”, koje su nedavno objavljene.

,,Bijelo Polje je zavičaj poezije, posebna geografija u mom srcu, i večeras mi je srce ispunjeno. Zadovoljstvo mi je što sam u svom gradu, u Crnoj Gori. Lijepo je biti na mjestu odakle sam nekada davno krenuo, a kojem se uvijek rado vraćam”, kazao je za Radio Bijelo Polje, književnik Rale Nišavić, koji je prisutnima kazivao pjesmu ,,Sve moje sestre”, posvećenu svim sestrama, majkama, prijateljicama…

Suština Nišavićeve narativne i poetičke tehnike je prenos iz sfere ličnog i intimnog, u sferu kolektivnog doživljaja.

,,Taj ,,nered”, koji je čika Jova Zmaj započeo, pa Mika Antić ponovo oživio, Rale Nišavić je sa jednom grupom ljudi ponovo to ,,zavrtio” u naša vremena, i promovisao svuda gdje se razumije naš jezik. Velika je čast večeras ovdje govoriti o njegovom stvaralaštvu”, kazao je glumac i književnik Miodrag Petrović.

Književnik Slobodan Zoran Obradović poželio je Nišaviću – da mu zavičaj pjeva u duši žarom njegovog djetinjstva, i da prenosi pjesmu svog Ostrelja, kako ističe, glasom grlenim i čilim kao da nikada mlađi nije bio. 

Pjesme koje čine novu zbirku sakupljene su u sedam ciklusa, a teme su okupljene oko motiva vraćanja zaboravljenom izvoru.

Književnik, profesor Viktor Radun Teon, o novoj zbirci kazao je da predstavlja poetsko prizivanje vrlina davnih, starih dobrih vremena, povratak prirodi i korijenima.

,,Svojevrsnom tehnikom poetske psihoanalize, Nišavić nam materijalizuje žive predstave iz svog djetinjstva, i u mahu uspijeva da zavede i pridobije čitaoce. Davna daljina kojom pjesnik opisuje srž svojih traganja, obuhvata i opjevanje ženske ljepote, očaravanja dječijom radošću i slavljenje naših predaka”, istakao je Radun Teon.

Pored Nišavićevog stvaralaštva, prisutni književnici kazivali su i stihove svojih sadržajnih djela.

Nišavić je objavio knjige ,,Srce u nedrima neba”, ,,Sunce u prst”, ,,Kada pisci govore”, ,,Divlje trešnje”, ,,Šumska zemlja”, ,,Da čekamo zore”, ,,Manite vode”, ,,zvono pod jastukom”, ,,Deca vedrog lica”, ,,Naše dvorište ptičija je kuća”, ,,Šetači crne kese”, ,,Dunavske svetiljke”, ,,Vatreno ždrebe”, ,,Vidikovci i izvorišta”, ,,Kornjače ljubavnice”, ,,Majka hodočasna”, ,,Oko i rep pseći”, ,,Ledeno podne”, I druge.

Rale Nišavić  je rođen 1946. godine u Ostrelju kod Bijelog Polja, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a Filozofski fakultet u Novom Sadu. Sastavljač je i urednik više antologija svjetskog i srpskog pjesništva. Priredio je i objavio izbore iz pjesništva Branka Radičevića, Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja. Autor je i više slikovnica za djecu.

U dječjem listu "Neven" radio je cio radni vijek. Po obrazovanju je profesor ruske književnosti. Vlasnik je izdavačke kuće "Bistrica", osnovane 1993. godine u Novom Sadu, u kojoj je do sada objavljeno više od 1000 naslova...

Moderator večerašnje pjesničke večeri bio je rukovodilac Narodne bibliotetke u Bijelom Polju, Edin Smailović.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE