Potpisan ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović potpisao je danas u Bijelom Polju ugovor o koncesiji za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče, sa koncesionarom kolašinskom kompanijom „Water Group“.

Kompanija Water Group koja već u vlasništvu ima fabriku vode “Suza”, kupila je nedavno bjelopoljsku fabriku Bjelasica Rada koja je bila u stečaju, po cijeni od više od million eura, a uz  investiciju u iznosu od 3 miliona eura pokrenuće opet proizvodnju u ovoj fabrici.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović izrazio je zadovoljstvo zbog stvaranja uslova za valorizaciju jedinog vodoizvorišta mineralne vode u Crnoj Gori i pokretanja proizvodnje u bjelopoljskoj fabrici.

“Već u novembru imaćemo prve litre mineralne vode Rade, a ponovnim pokretanjem proizvodnje otvara se perspektiva za 60 radnih mjesta za radnike koji su ranije radili u Bjelasici Radi, kao i značajan broj novih sa područja bjelopoljske opštine i šire, što je zaista sjajna vijest. Vlada je kreirala ambijent i aktivnosti koje su dovele do današnjeg rezultata, lokalna samopurava je pokazala angažovan odnos prema potrebi građana i lokalne ekonomije da ova fabrike počne da radi, a investitori su  imali priliku da kroz transparnetran način, putem tendera, pokažu zainteresovanost u otvorenoj tržišnoj utakcmici, a danas najavljujemo rekonstrukciju fabrike, to je pokazatelj da smo u ovom procesu, koji je trajao od maja prošle godine kada je uveden stečaj, svi kvalitetno obavljali svoje funkcije”, kazao je ministar Simović, poslije potpisivanja ugovora.

On je istakao da će realizacijom ovog ugovora napraviti značajnu supstituciju uvoza i stvoriti značajne količine vode za izvoz na regionalna i šira tržišta. 

Potpredsjednik Vlade Crne Gore obećao je da će biti izmerene sve obaveze prema bivšim radnicima Bjelasice Rade.

“Već samo razgovarao sa ranije uposlenima, dogovorili smo da će im iz stečajne mase biti izmiren cjelokupan iznos zaostalih plata i to u punom iznosu. Takođe, bivšim radnicima će biti povezan radni staž na bazi realne plate koju su trebali da primaju, a obezbijedićemo i određeni iznos otpremnina”, poručio je Simović.

Investitor i kupac fabrike Boris Rašković kazao je danas da  imaju realne planove, a vjeruje da će uprkos jakoj konkurenciji na tržištu uspjeti da se istaknu kvalitetom vode i da Radu vodu dovedu na nivo prepoznatljivog bredna na nivou Crne Gore, ali i šire.

Rašković je saopštio da je planirano da se u narednih tri mejseca izvrši rekonsturkcija objekata.

“Radiće se kompletno renoviranje kaptaže i izovrišta. Već su poručene pumpe sonde i oprema koja je potrebna za korišćenje vode sa izvora. U narednih mjesec dana u skolopu izvođenja radova uradiće se detektaža kompletnog cjevovoda od izvora do fabrike, a očekujemo do će do kraja juna to biti završeno, kako bi imali garanciju da će sa izvora do fabrike dolaziti kvalitetna voda”, saopštio je danas investitor Rašković, dodajući da će ukupno uložiti 4 miliona  eura u pokretanje proizvodnje u Radi.

On je kazao da očekuju 15 ljudi u proizvodnom procesu, za početak, u jednoj smjeni, kao i da planiraju još  pet u distribuciji.

“U narednoj godini novih 15 do 20 radnika, a i proširenjem proizvodnje i asrotrimana biće potrebno još, tako da ćemo u proizvodnji naredne godine imati 40 zaposlenih”, saopštio je jedan od valsnika Water Group.

Fabrika Rada ima veliku simboliku za Bijelo Polje, a ponovnim pokretanjem proizvodnje mineralne vode vratićemo prepoznatljivost našeg grada, istakao je danas predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.

“Vlada je uložila poseban napor da dođe do realzacije ovog projekta na dobro Bijelog Polja, Crne Gore i svih građana. Reksonstrukcijom fabrike i pokretanjem proizvodnje dobijamo nova radna mjesta, a konačno ćemo imati prvu i jedinu mineralnu vodu u cijeloj Crnoj Gori”, kazao je Smolović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE