U Domu starih otvoreno Odjeljenje demencije i palijative (video)

Odjeljenje demencije i palijative, prvo na sjeveru Crne Gore, otvoreno je danas u Domu starih u Bijelom Polju.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja za ovaj projekat izdvojilo je 90 hiljada eura, kako bi otvaranjem ovog odjeljenja podigli svijest o globalnom problemu kakav je demencija, od koje samo u Crnoj Gori boluje 8 hiljada osoba.

,,Obaveza svih nas je da na najbolji način obezbijedimo miran i dostojanstven život onima koji su tokom svog radnog vijeka stvarali naše društvo. Dom starih ,,Bijelo Polje“ već osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, pravne i savjetodavne pomoći, a rekonstrukcijom ovog odjeljena zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi, u oblasti gerontologije i socijalnog rada, uz puno uvažavanje korisnika“, kazao je na otvaranju, ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je dodao da Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa lokalnom upravom, prepoznaje sve veću potrebu da starima obezbijedi što kvalitetniji život.

,,Današnji događaj, i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika, na adekvatan način brine o starima, obezbjeđujući im zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“, zaključio je Purišić.

Briga o osobama koje boluju od demencije uzima veliki emotivni danak zdravstvenim radnicima, a prije svega porodici i prijateljima, ali će se otvaranjem ovog odjeljenja kapaciteta 20 mjesta, unaprijediti briga o tim licima.

Direktor Doma starih, Dejan Pavićević, izrazio je zahvalnost Ministarstvu rada i socijalnog staranja, i Opštini Bijelo Polje, uz čiju finansijsku podršku je i formirano odjeljenje. On je istakao da ako se stepen civilizovanosti jednog društva ogleda u brizi o starim osobama, onda su otvaranjem ovog odjeljenja napravili veliki korak ka boljem i civilizovanijem životu.

,,Uporedo sa odjeljenjem demencije otvaramo i odjeljenje palijative, frizerski salon za korisnike i novu salu za radnu i okupacionu terapiju, a u bliskoj budućnosti planiramo pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stara lica, kojim ćemo postati prvi gerontološki centar u Crnoj Gori“, naveo je Pavićević.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, kazao je da je zadovoljstvo konstatovati da u našem gradu immao razvijenu palijativnu njegu a da stručna zaposlena lica, uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, a da ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života.

,,Pored konstantne brige i njege koja je starim osobama neophodna, tu je i organizovanje svakodnevnih aktivnosti za njihovu razonodu i opuštanje, kako bi im stanovanje učinili prijatnim. Nastavićemo da i u narednom periodu, u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, pokazujemo brigu o starijim generacijama“, zaključio je Smolović.

Boravak na odjeljenju demencije koje je opremljeno po najsavremenijim standardima biće cjelodnevni, a  brigu i stručnu pomoć će pružati sedam zaposlenih u Domu starih.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE