JPU “Dušo Basekić” proslavila 70 godina postojanja (video)

Javna predškolska ustanova “Dušo Basekić”  bogatim kulturno-zabavnim programom proslavila je danas veliki jubilej – 70 godina  postojanja.

Muzika, ples i dječiji osmjesi krasili su scenu bjelopoljskog Centra za kulturu, na kojoj su mališani JPU “Dušo Basekić” izvodili razne koreografije, pjevali i još jednom potvrdili da su oni najljepši ukras svijeta.

Briga o djeci i organizovani rad sa njima u našem gradu datira iz davne ’48 godine, prvo odeljenje je imalo samo 20 djece, a danas u Bijelom Polju imamo savremenu i modernu ustanovu, koja vaspitno-obrazovni rad organizuje za 970 djece, kazala je na današnjoj proslavi direktorica JPU “Dušo Basekić”, Ida Ćetković.

“Imamo pet vaspitnih jedinica u gradu – Pčelicu, Crvenkapu,Leptirić, Pčelicu Maju i Sunce.  Pčelica Crvenkapa su novoizgrađeni vrtići – prvi je poklon Vlade Azerbejdžana, a drugi je izgrađen zahavljujući finansijskim sredstvima koje je obezbijedila Direkcija javnih radova, Ministasrtvo prosvjete i Opština Bijelo Polje. Od 2002. godine otvorili smo i devet područnih odjeljenja u prigradskim i seoskim mjesnim centrima – Rasovu, Njegnjevu, Sutivanu, Nedakusima, Zatonu, Tomaševu i Pavinom Polju”, navela je Ćetković, dodajući da su prije tri godine osnovanei interaktivne službe u Podima i Kanjama.

Djeca u JPU “Dušo Basekić” raspoređena su 34 vaspitne grupe, od čega su 20 vrtićke i 14 jaslične, a svi zaposleni svojim angažovanjem obezbjeđuju im uslove za uspješnu realizaciju vaspitno-obrazovnog rada, socijalne, zdravstvene, higijenske podrške.

“Imao 150 zaposlenih različitih stručnih profila – vaspitače, pedagoge, logopede, nutricioniste, nastavnike engleskog jezika, medicinske sestre, kuvare, administrativne radnike koji djeci obezbjeđuju ugodan boravak u vrtiću. “, kazala je Ćetković.

Ona je kazala da se u toj predškolsloj ustanovi realizuje niz programa, među kojima su -  inkluzija, pripremni vrtić za djecu romske i egipatske nacionalnosti, preduzetništvo, trosatni program, istakavši da JPU “Dušo Basekić” spada u red najbolje opremljenih ustanova, kao i da je po kvalitetu rada je prepoznata u Crnoj Gori i regionu.

 “Prvi na sjeveru smo uključeni u specijalnu olimpijadu za mlade sportiste, osnivači smo međunarodne manifestacije ‘Rastimo uz ples’, kao i biciklijade predškolaca, a  dobitnici smo i trećejanuarske nagrade”, naglasila je direktorica.

JPU “Dušo Basekić” već sedam decenija uspješno ostvaruje svoju misiju.

“Nastavićemo  da uvođenjem novih programa podstičemo cjelokupan dječiji razvoj i da budemo savremeno opremljena, bezbjedna, privlačna, interesantna ustanova, koja je dostupna svakom djetetu”,poručila je Ćetković.

U okviru današnje proslave jubileja održan je i drugi sajam inovativnih praksi na temu – primjena geografskih, prirodnih i ambijentalnih specifičnosti u radu sa djecom, u okviru kojeg su izloženi i radovi iz čak 20 vrtića, koliko ih i ima u Crnoj Gori.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i ministar prosvjete Damir Šehović, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i drugi predstavnici Lokalne uprave i javnih ustanova.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE