Dlakić: Uprkos besparici realizovali smo brojne projekte namijenjene slabovidim licima (video)

I pored teške, čini se u posljednje vrijeme najteže finansijske situacije, u Organizaciji slijepih i slabovidih lica za opštine Bijelo Polje i Mojkovac, uspjeli su da realizuju sve planirane programske i projektne aktivnosti, kazao je sekretar te organizacije Mirsad Dlakić.

Gostujući u emisiji “Suživot” Radija Bijelo Polje, Dlakić je istakao da je  zahvaljujući  brojnim donacijama građana, pomoći lokalne uprave i Saveza slijepih Crne Gore, finansijska situacija danas znatno povoljnija.

"Krajem prošle godine realizovali smo brojne aktivnosti u okviru projekta „Život s bijelim štapom“, koji je finansijski podržala opštinska Komisija za raspodjelu sredstava nevladinim orgaizacijama, sa oko 2.300,00 eura.  Cilj projekta je osnaživanje osoba sa smetnjama vida za samostalan život, što je, sa opismenjavanjem na Brajevom pismu, stalni zadatak naše organizacije. Podsjećam, da smo u prošloj godini realizovali projekat koji se odnosio na opismenjavanje naših članova, a takav vid na Brajevom pismu bio je dostupan  i svim zainteresovanim građanima," istakao je Dlakić.

On je podsjetio  da  je realizovan i projekat „Personalnom asistencijom do samostalnijeg života“, u okviru kojeg su zapošljena dva personalna asistenta na period od 4 mjeseca, kao podrška za dvije osobe sa smetnjama vida. Ovaj projekat realizovao se u okviru Programa javnih radova Zavoda za zapošljavanje Crne Gore u 2017. godini.

Dlakić je podsjetio i na probleme sa kojima se dalje suočavaju osobe sa smetnjama vida.

“Jedna od najčešćih predrasuda prema ovim osobama, jeste da su manje sposobne kao i da zbog svog senzornog problema ne mogu da se zapošljavaju, samostalno kreću i žive, putuju, imaju svoje porodice, djecu. Uticaj ovakvih stavova i predrasuda je očigledan kod kuće, u zajednici uopšte, i na svim nivoima donošenja odluka. Zbog svega toga, osobe sa smetnjama vida, kao i članovi njihovih porodica često nemaju samopoštovanja, skrivaju se i klone društvene interakcije, što može voditi direktno u isključenost iz društvenog života”, dodaje Dlakić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto I video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje