U petak “Akcioni dan”, radiće čak 88 bjelopoljskih srednjoškolaca (video)

Unija srednjoškolaca Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a uz podršku SHL (SCHULER HELFEN LEBEN) fondacije iz Berlina u petak 4. maja organizovaće “Akcioni dan” u Bijelom Polju.

Čak 88 bjelopoljskih srednjoškolaca iz tri obrazovne ustanove biće radno angažovano u privatnom, državnom i nevladinom sektoru, a u skladu sa svojim obrazovnim profilima.

Generalni sekretar Unije srednjoškolaca Jovan Bojović, gostujući u emisiji “Šta može NVO”, kazao je da su zadovoljni brojem prijavljenih, kao i da je ovo sjajna prilika da mladi steknu radna iskustva, odnosno praktična znanja i vještine iz one oblasti koje izučavaju u školama.

“Najviše prijavljenih učenika je iz Srednje elektro-ekonomske škole, zatim iz Gimanzije “Miloje Dobrašinović”, a naravno tu su i đaci Srednje stručne škole. Do sada smo obezbijedili oko 70 radnih mjesta, tako da taj proces još uvijek nije završen, ali nadamo se da ćemo sve zainteresovane srednjoškolce uposliti toga dana”, rekao je Bojović.

On je naglasio da su veću podršku mladima dale javne ustanove, nego privatni sektor.

“Pored Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje gdje će biti angažovano 15 srednjoškolaca, do sada je podršku ovom projektu dalo još deset poslodavaca, među kojima su Opština Bijelo Polje, Centar za kulturu, Zavičajni muzej, Dom starih, Dnevni centar “Tisa”, Auto škola “Zebra”, Turistička organizacija Bijelo Polje, turistička agencija “Rams”, kao i Komunalno preduzeće “Lim””, naveo je generalni sekretar Unije srednjoškolaca Crne Gore.

Bojović je pojasnio da će učenici iz stručnih škola biti upošljeni kod onih poslodavaca kojima su potrebni ti obrazovni profili, dok će gimnazijalci biti više angažovani u nevladinom sektoru i državnim institucijama.

“Biće angažovani na različitim mjestima, od inkasanata u tržnici, preko novinara u Radiju Bijelo Polje, pa sve do pravno-administrativnih tehničara u Opštini, a radno vrijeme srednjoškolaca tog dana biće određeno u dogovoru sa poslodavcima”.

Učenici će za volenterski rad dobiti i dnevnice u iznosu od 10 eura, a sav prikupljeni novac će biti usmjeren na finansiranje projekata srednjoškolskih učeničkih parlamenata Crne Gore, koji su od važnosti za obrazovni sistem, razvijanje omladinskog aktivizma, suzbijanje diskriminacije, vršnjačkog nasilja,te podizanje svijesti o drugim društveno važnim pitanjima.

“Po završetku ‘Akcionog dana’ i roka za uplatu, Unija srednjoškolaca Crne Gore i Centar za stručno obrazovanje će raspisati konkurs za finansiranje projekata učeničkih parlamenta. Teme konkursa za ovu godinu još uvijek nijesu poznate, osluškujemo potrebe učenika, ali vjerujem da ćemo na kraju odabrati prave”, rekao je Bojović.

 

“Akcioni dan” je projekat gdje mladi rade za mlade i prema riječima Bojovića dokazuje da su srednjoškolci spremni da ulažu u sebe.

“Cilj nam je da projekat zaživi u našoj državi i da iz godine u godinu bude uključeno što više srednjoškolaca”, zaključio je generalni sekretar Unije srednjoškolaca Jovan Bojović.

Projekat „Akcioni dan“ već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom „Action day“ ili „Social day“, a u petak 4. maja osim u Bijelom Polju, biće realizovan i u Baru gdje će raditi 105 srednjoškolaca, kao i  u Podgorici gdje će svoja prva radna iskustva steći oko 350 učenika.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE