Požar u fabrici kompanije Franca Mesopromet: Nema povrijeđenih, strah od otrovnih isparenja

U fabrici za proizvodnju i preradu mesa kompanije Franca Mesopromet, rano jutros je izbio veliki požar. Na sreću nema povrijeđenih, a materijalna šteta je ogromna. Uzrok požara za sada je nepoznat. 

Zgrada u kojoj je bila proizvodnja i sva oprema potpuno je izgorjela. Vatra je zahvatila i upravnu zgradu. 

"Požar je prijavljen oko 4 sata. Sve raspoložive ekipe su na terenu. Materijalna šteta je ogromna. Dio požara je lokalizovan ali akcija još uvijek traje", kazao je načelnik Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje Milonja Rakonjac. 

Požar je još uvijek aktivan, a u gašenju učestvuje 11 vatrogasnih vozila. Sve vatrogasne ekipe iz Bijelog Polja su na terenu, a akciji su se pridružili vatrogasci iz Berana i Mojkovca, a u pomoć bjelopoljskim vatrogascima su pristigle i kolege iz komunalnog. 

Predsjednik bjelopoljske Opštine Petar Smolović kazao je za RTCG da u požaru nema povrijeđenih. 

"Ovo je tragedijom za privredni zivot Bijelog Polja, ali i Crne Gore. Dobro je da nema žrtava i da se požar stavi pod kontrolu. Kompanija ima podrsku Opštine i Vlade koja će pomoći da se umanje posljedice", kazao je Smolović. 

Faruk Franca, brat vlasnika kompanije Hilmije France, kaže da je porodica u šoku, te da ne može da pretpostavi šta je uzrok požara. 

Strah od otrovnih isparenja 

Kako smo saznali od pripadnika vatrogasnih službi, najveća opasnost po sve koji se nalaze u okolini fabrike je amonijačna sala sa bazenima koju je takođe zahvatio požar i mogla bi eventualno da eksplodira ili da se oslobode otrovna isparenja.                                                                                    

Iz sale gdje se nalaze boce sa amonijakom čulo se nekoliko eksplozija.  Za sad se nadamo da se tako nešto neće desiti, ali oprez mora biti na maksimalnom nivou. 

Radnici pokušavaju da iz prostorija iznesu zalihe koje nijesu oštećene. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti, koja je, sudeći prema slikama sa terena, velika.

Plamen se uzdizao nekoliko destina metara u visinu, a dim se vidi i iz najudaljenijih djelova grada.

Fabrika koja se nalazi u industijskoj zoni grada zapošaljava oko 900 radnika.

 

Izvor i foto: RTCG