Za potpunu integraciju OSI neophodna bolja pristupačnost

Bjelopoljska lokalna uprava inicirala je izradu još dva akciona plana u oblasti invalidinosti, čijim donošenjem bi trebalo da se stvori pogodniji ambijent i unaprijedi kvalitet života osoba sa invaliditetom.

U pitanju su akcioni planovi za prioritetno prilagođavanje objekata u javnoj upotrebi i fizičkog okruženja osobama sa invaliditetom i sprečavanje diskriminacije osoba sa invaliditetom. Gostujući u emisiji „Suživot“ Radija Bijelo Polje, Saida Čikić sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Nada Ćetković iz opštinske Kancelarije za OSI i Milka Stojanović, direktorica opštinskog Udruženja paraplegičara, kazale su da je donošenje tih dokumenata, jedna od aktivnosti predviđena Lokalnim planom akcije u oblasti invalidnosti za perod 2018- 2021. godina, koji je Skupština usvojila prošle godine.

„Sumirajući rezultate u proteklom periodu konstatovali smo da je najmanje učinjeno kada je riječ u oblasti pristupačnosti osoba sa invaliditetom. S tim u vezi predsjednik Opštine je obrazovao Radnu grupu za izradu ovih akcionih planova koju čini 10 članova, a sastavljena je od predstavnika sekretarijata i nevladinih organizacija koji se bave  pitanjima osoba sa invaliditetom“, kazala je Čikić, dodajući da je na prvom sastanku  Radne grupe dogovoreno da se ovaj akcioni plan radi u četiri faze.

„Prva faza predviđa izradu spiska objekata u javnoj upotrebi u vlasništvu organa lokalne uprave, nakon čega će se analizirati pristupačnost tih objekata sa prijedlogom mjera za njihovo prilagođavanje.Treća faza obuhvata izradu prioritetnih objekata, dok je poslednja faza predviđena za izradu Nacrt Akcionog plana koji će proći javnu raspravu. Nakon toga nacrt ovog dokumenta uputićemo na proceduru usvajanja od strane Skupštine Opštine“, naglasila je sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

  

Milka Stojanović, koja je kao predstavnica Koalicije organizacija OSI učestvovala u izradi svih lokalnih planova u oblasti invalidnosti, kazala je da su oni uvijek nezadovoljni postignutim u toj oblasti, te da uvijek može bolje i više. 

Uprkos zakonskoj regulativi koja na pravi način reguliše oblast pristupačnosti, naša lokalna uprava je  u toj oblasti najmanje uradila. Za razliku od ostalih oblasti gdje daje pun doprinos kvalitetu života i poboljšanju svih oblasti u životu osoba sa invaliditetom, kada je riječ pristupačnosti opštinskim i drugim institucijama, tu se najmanje uradilo. Pohvaljujem  inicijativu da se formira radna grupa za izradu Lokalnog akcionog plana koji će djelovati posebno u odnosu na Lokalni plan u oblasti invaliditeta od 2017-2021., kao i namjeru da se obezbijedi prioritet u prilagođavanju javnih objekata za kretanje i pristupačnost licima sa invaliditetom. To će se naročito vidjeti i po pristupačnosti Biroa rada, Opštine, Zavoda za socijalno i zdravstveno osiguranje i Ministarstva unutrašnjih poslova. Lica sa invaliditetom moraju biti jednaki sa ostalim članovima društva što sada nije takav slučaj“, kazala je Stojanović, dodajući  da osobe sa invaliidtetom često susreću i sa barijerama u komunikaciji. 

 

Govoreći o Lokalnom akcionom planu  za zaštitu lica sa invaliditetom Nada Ćetković je kazala da će uz  Zakon o zabrani diskriminacije koji detaljno uređuje ovu oblast i i druge zakonski propise, ovaj dokument  biti dobar temelj za promociju jednakosti.

 „Kada se tim planom definišu dati problemi i kada svi zajedno predvidimo mjere i aktivnosti koje treba realizovati na tom polju, vjerujem i da će se uticati  na poboljšanje na samo zapošljavanja osoba sa invaliditetom, nego i na unapređenje svih oblasti života, kao i  na smanjenje diskriminacije na najmanju moguću mjeru“, istakla je Ćetković.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.